Lietuvas Banka: Ir pazīmes, ka tiek mēģināts ietekmēt "Swedbank" finansiālo stabilitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ir pazīmes, ka saistībā ar mediju ziņoto par aizdomām, ka caur Lietuvas "Swedbank" varētu būt atmazgāta Ukrainas eksprezidenta Viktora Janukoviča kukuļos saņemtā nauda, tiek mēģināts ietekmēt "Swedbank" finansiālo stabilitāti, trešdien paziņoja Lietuvas centrālās bankas Uzraudzības dienesta direktors Vītauts Valvonis.

"Mums ir informācija, ka "Swedbank" klienti saņem īsziņas, kurās teikts, ka viņu līdzekļi tiek pārskaitīti no šīs bankas uz citu banku. Mēs runājam par nopietnām lietām, ne tikai par izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu, taču arī par mēģinājumu destabilizēt finansiālo stāvokli, un tas jau ir pietiekami nopietni," žurnālistiem teica Valvonis.

Lietuvas Banka trešdien savā lapā sociālajā tīklā "Facebook" brīdināja, ka "Swedbank" klienti saņem melīgas īsziņas, kurās apgalvots, ka banka 2.martā pārtrauks darbību, un ka viņu konti tiek pārcelti uz citu banku, kā arī tiek norādīts numurs kontam, uz kuru tiek aicināts pārskaitīt naudu. Lietuvas Banka norādīja, ka šādu īsziņu nolūks ir izkrāpt naudu.

Lietuvas centrālās bankas preses sekretārs Ģiedrjus Šņuks ziņu aģentūrai BNS teica, ka Lietuvas Banka saistībā ar šīm īsziņām vērsusies prokuratūrā.

Valvonis norādīja, ka Lietuvas centrālā banka sniegs palīdzību Zviedrijas un Igaunijas uzraudzības iestādēm, kas izmeklē aizdomas par naudas atmazgāšanu caur "Swedbank".

Lietuvas Bankas Uzraudzības dienesta vadītājs piebilda, ka nav pamata atņemt licenci Lietuvas "Swedbank".

"Šobrīd Lietuvas Bankas rīcībā nav faktu, ka būtu notikusi kāda noziedzīga rīcība un tā negatavojas izmantot nekādus ietekmēšanas līdzekļus," sacīja Valvonis.

Viņš norādīja, ka Lietuvas "Swedbank" ir stabila un uzticama banka.

Tomēr Lietuvas Bankas amatpersona atzina, ka pašreizējā situācija ietekmē Lietuvas un banku sistēmas reputāciju.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņojis, ka nesaskata draudus valsts finanšu sektoram.

Portāls "15min.lt" trešdien vēstīja, ka daļa naudas, ko Ukrainas varasiestādes uzskata par kukuļiem eksprezidentam Viktoram Janukovičam, varētu būt viņam pārskaitīta caur kontu Lietuvas "Swedbank".

Tīmekļa vietne apgalvo, ka "15min.lt" un Zviedrijas telekanāla SVT savāktie pierādījumi liecina, ka Lietuvas "Swedbank" no 2004.gada līdz 2014.gadam bija atvērts konts, kas piederēja ar Janukoviču saistītai ofšoru kompānijai "Vega Holding".

Aizdomīgie pārskaitījumi saistīti ar autora honorāru par Janukoviča grāmatu.

Ukrainas amatpersonas interesējušās par 3,7 miljoniem eiro šajos pārskaitījumos, taču "15min.lt" apgalvo, ka tā ir tikai neliela daļa no naudas, kas pārskaitīta caur ofšora kompāniju, kura izmantoja kontu Lietuvas "Swedbank".

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņojusi par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu