Šuplinska: Jelgava ir paraugs skolu tīkla reformu plānošanā un veikšanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Evija Trifanova/LETA

Jelgava ir paraugs skolu tīkla reformu plānošanā un veikšanā, pēc viesošanās Jelgavā norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre atzinīgi vērtē Jelgavas pilsētas paveikto saistībā ar ilgtermiņa izglītības stratēģijas izstrādi. "Jelgava kalpo kā paraugs, jo pašvaldības vadība atbildīgi plāno un veic reformas skolu tīkla sakārtošanā. Īpaši mani uzrunāja pilsētā paveiktais pirmsskolas izglītībā, sekmējot kvalitatīvas izglītības iespējas. Iedzīvinātas Eiropas līmeņa programmas, kas veicina bērnos radošumu un kritisko domāšanu, kā arī rosina uzdot jautājumus," sacīja ministre.

Daudzām pašvaldībām patlaban aktuāls jautājums ir skolu tīkla sakārtošana, kas ir viens no priekšnoteikumiem pedagogu darba samaksas paaugstināšanai. Izglītības un zinātnes ministrija ir aicinājusi pašvaldības iesniegt redzējumu par to izglītības stratēģiju un izglītības iestāžu tīkla attīstību turpmāko trīs gadu periodā. Izglītības iestāžu tīkla sakārtošana nozīmē pārdomātus pašvaldību lēmumus resursu koncentrācijai un izglītības pakalpojumu pieejamības pārstrukturizācijai, respektējot katra novada un plānošanas reģiona īpatnības un attīstības modeļus, taču vienlaikus sekmējot arī kvalitatīvas izglītības pieejamību ikvienam skolēnam.

Jelgavas pašvaldība no nākamā mācību gada plāno vairākas izmaiņas skolu tīklā, tai skaitā reorganizēt Jelgavas 2. pamatskolu. Ministre tikās arī ar šīs izglītības iestādes kolektīvu un skolēnu vecākiem, lai uzklausītu viņu viedokli par plānotajām izmaiņām.

"Ir saprotama emocionālā spriedze, kas veidojas saistībā ar Jelgavas 2.pamatskolas reorganizāciju. Skolas direktore ir īstena savas mācību iestādes patriote. Neatkarīgi no tā, kāds būs Jelgavas domes lēmums, ticu, ka Jelgavas pašvaldība novērtēs viņas profesionalitāti un potenciālu," uzskata ministre. Vizītes laikā tika uzklausīti arī Jelgavas izglītības pārvaldes argumenti par skolas reorganizācijas procesu.

Jau vēstīts, ka darba grupa, kurā strādājuši Jelgavas skolu direktori un Izglītības pārvaldes speciālisti, vienojusies apvienot 6.vidusskolu un 2.pamatskolu, vidusskolas telpās Pārlielupē veidojot pamatskolu, pret ko iebilst pamatskolēnu vecāki.

Paredzēts, ka 2.pamatskola un 6.vidusskola tiks apvienotas pēc šī mācību gada beigām. Vienlaikus katra vecāka ziņā būs izvēlēties, kurā izglītības iestādē bērns turpinās izglītības iegūšanu.

Lai maksimāli atvieglotu pārmaiņas 2.pamatskolas mazāko klašu audzēkņiem un nodrošinātu skolu tuvāk dzīvesvietai, paredzēts, ka 5.vidusskola būs gatava uzņemt visus 1.-3.klašu skolēnus kopā ar katras klases skolotāju. Tāpat skolas nākamā mācību gada 9.klašu audzēkņiem tiks piedāvāts izvēlēties 5. vai 6.vidusskolu un pāriet uz to kopā ar visu klasi un klases audzinātāju.

Savukārt šī brīža 6. un 7.klašu skolēniem tiks nodrošināta iespēja mācīties tajā pašā ēkā, pievienojoties Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijai, kas pēc skolas reorganizācijas pārcelsies uz ēku Sarmas ielā 2. Vienlaikus ir iespēja izvēlēties kādu citu pilsētas skolu. Nākamā skola ģimenei būtu jāizvēlas līdz aprīļa beigām.

Tāpat pārmaiņas skars 6. vidusskolu, kas ne tikai būs gatava uzņemt 2. pamatskolas audzēkņus, bet arī pakāpeniski kļūs par pamatskolu. No nākamā mācību gada paredzēts skolā neuzņemt 10.klases skolēnus, bet 11. un 12.klašu audzēkņiem tiks saglabāta iespēja vidusskolu pabeigt savā mācību iestādē.

Skolu tīkla attīstības plāns paredz arī citas izmaiņas.

Pagājušajā nedēļā pilsētas centrā notika 2.pamatskolas bērnu vecāku rīkots pikets pret gaidāmajām izmaiņām. Skolas vecāku padomes pārstāvis Gatis Ozols klāstīja, ka pilsētas izglītības iestāžu tīkla izstrādē nav ņemts vērā vecāku viedoklis, stratēģija izstrādāta lielā steigā, bet vecākiem parādīta vien īsa neinformatīva prezentācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu