Deputāti rosina paredzēt iespēju iegūt pielaidi valsts noslēpumam arī CVK priekšsēdētājam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par valsts noslēpumu", paredzot arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājam iespēju iegūt pielaidi valsts noslēpumam.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza Nacionālā drošības komisija, bet izskatīs Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Likuma izmaiņu mērķis ir noteikt tiesības CVK priekšsēdētājam iegūt pilnvērtīgu informāciju Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, pašvaldību vēlēšanu sagatavošanas un vadīšanas laikā, sekojot līdzi iespējamiem riskiem un apdraudējumiem, kas var kompromitēt vai citādi negatīvi ietekmēt vēlēšanu procesu, norāda likuma izmaiņu autori.

Līdz šim normatīvajos aktos nav bijusi noteikta nepieciešamība CVK priekšsēdētājam iepazīties ar klasificēto informāciju. Taču, ievērojot pasaulē pieaugošos drošības riskus, tostarp konstatētos iejaukšanās faktus citu valsts vēlēšanu procesos, CVK priekšsēdētājam ir jānosaka tiesības saņemt detalizētu klasificēto informāciju attiecīgajos vēlēšanu procesos, uzskata likumprojekta autori.

Pašreiz spēkā esošā norma, kas neparedz iespēju CVK priekšsēdētājam saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumu, neatbilst valsts drošības interesēm pastāvošajos ģeopolitiskajos apstākļos, teikts likumprojekta anotācijā.

Tiesības izmantot valsts noslēpumu katrai konkrētai personai ierobežo termiņš, uz kādu tai izsniegta speciālā atļauja.

Kā ziņots, līdz 7.martam deputātiem jāpiesaka kandidatūras CVK priekšsēdētāja amatam. Atsevišķas koalīcijas partijas ir paziņojušas, ka vēlas CVK ilggadējā vadītāja Arņa Cimdara nomaiņu, lai CVK "ieplūst jaunas asinis".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu