Uz Zemes nogāzties taisās veca padomju laiku kosmosa zonde

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Padomju kosmosa zonde, kas teju pusgadsimtu atradās Zemes orbītā, šogad varētu nogāzties uz Zemes, paziņojuši eksperti.

Zonde “Cosmos 482” tika palaista kosmosā 1972. gada martā. Pēc ieiešanas Zemes orbītā bija plānots, ka tā sāks ceļu uz otro planētu no Saules – Veneru, tomēr dzinēja kļūmes dēļ zonde palika Zemes orbītā.

Kļūmes laikā zonde sasprāga gabalos, un četri no tiem nogāzās kādas Jaunzēlandes fermas laukā. Kā vēstīja izdevums “New Zealand Herald”, 13,6 kilogramus smagas titāna sakausējuma lodes nogāzās labības laukā, krietni apsvilinot augus. Ražošanas zīmes liecināja, ka atlieku izcelsme ir Padomju Savienība, kurai vēlāk šīs detaļas centās atdot, tomēr Krievija noliedza jebkādu saistību ar tām.

Tiek uzskatīts, ka atlikusī zonde kopā ar savu kravu un dzinēju joprojām atrodas Zemes orbītā, ņemot vērā, ka tā tika radīta, lai spētu ilgi izturēt ļoti skarbus apstākļus. Eksperti arī uzskata, ka tā nesadegs Zemes atmosfērā, bet nogāzīsies uz Zemes.

Intervijā ar izdevumu “Sputnik News” astronoms un kosmonautikas vēsturnieks Pāvels Šubins stāstīja, ka “Cosmos 428”, iespējams, uz Zemes nogāzīsies starp 2023. un 2025. gadu. Viņš arī teica, ka vieta, kur tas notiks, precīzi zināma nav.

Par spīti tam, izdevumā “Space” astronomi aplēsuši, ka zonde uz Zemes nogāzīsies šogad. Zonde ceļo uz priekšu milzīgā ātrumā, Zemi apriņķojot 112 minūtēs, tomēr tā pavisam bez problēmām pārdzīvos ieiešanu Zemes atmosfērā.

“Interesanti, ka orbītas apogejs lēnām sāk samazināties. Manuprāt, zondes ieiešana Zemes atmosfērā notiks šā gada beigās vai nākamā gada sākumā,” teica astronoms Tomass Dormens.

Zonde, visticamāk, iekritīs jūrā vai ietrieksies kādā neapdzīvotā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu