Tiesa atcēlusi IUB lēmumu izslēgt "Velvi" no konkursa par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa projekta būvniecību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams atcēlis Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu, ar kuru būvuzņēmējs SIA "Velve" izslēgts no dalības iepirkumā par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu veikšanu, pavēstīja tiesas pārstāve Ilze Butkus.

Viņa norādīja, ka tiesa konstatēja, ka Stradiņa slimnīca nav vērtējusi "Velve" papildus sniegto informāciju, kas apliecina uzņēmuma tehniskās un profesionālās spējas veikt būvniecību.

Tiesa atzina, ka bija pieļaujams papildināt kvalifikāciju apliecinošo dokumentu sarakstu, jo secināja, ka Stradiņa slimnīcas prasītā pieredze "Velvei" pastāvēja, pirms tā pieteicās dalībai iepirkumā, un tā ir objektīvi pārbaudāma.

Iepirkuma procedūras dokumentos atbilstoši tiesas konstatētajam nebija tieši noteikts, ka trūkstošajai informācijai vai dokumentiem bija jābūt iesniegtiem uzreiz, citādi kandidāta pieteikums netiks pieņemts izskatīšanai. Tiesa secināja, ka "Velve", iesniedzot papildu informāciju, nav ieguvusi nekādas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem iepirkuma kandidātiem.

Stradiņa slimnīcai jāturpina vērtēt "Velves" iesniegtā kandidāta atlases pieteikuma atbilstību pārējiem nolikumā noteiktajiem kritērijiem.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas.

Sākotnēji uzņēmums "Velve" iesniedza sūdzību IUB, tomēr birojs sūdzību noraidīja un atļāva Stradiņa slimnīcai virzīties tālāk iepirkuma procedūrā.

Sūdzībā "Velve" norādīja, ka uzņēmuma kandidatūra nepamatoti noraidīta, bet Stradiņa slimnīca norādīja, ka būvnieks no otrās kārtas izslēgts, jo pieredzes apliecināšanai bija nepieciešams norādīt trīs objektus, taču "Velves" pieteikumā tikuši norādīti tikai divi.

"Velve" pēcāk sniedza papildu informāciju par vēl citiem objektiem, tomēr iesnieguma izvērtēšanas komisija norādīja, ka uzņēmuma iebildumi bijuši nepamatoti, jo "tiesības skaidrot un papildināt pieteikumu attiecas uz tajā ietvertu neskaidru vai nepilnīgu informāciju, nevis uz jaunas, pieteikumā neietvertas informācijas norādīšanu", turklāt pasūtītājam, šajā gadījumā Stradiņa slimnīcai, esot jāievēro vienlīdzīgas attieksmes princips.

Iepirkuma komisija uzskata, ka Stradiņa slimnīca pamatoti noraidījusi uzņēmuma "Velve" pieteikumu, turklāt IUB paturējis būvnieka iemaksāto depozītu 15 000 eiro apmērā.

Kā informēja uzņēmuma "Velve" pārstāve Ieva Šaripo, būvnieks iesniedza prasību administratīvajā tiesā, jo, kaut gan "Velves" esošā pieredze bija atbilstoša Stradiņa slimnīcas projekta konkursa izvirzītajām prasībām, slimnīca bija lēmusi uzņēmumu izslēgt no turpmākas dalības konkursa procedūrā.

Šaripo norādīja, ka uzņēmums uzskata, ka šāds lēmums ir nepamatots, tāpēc pārsūdzēja to IUB, kas arī prasību, uzņēmuma ieskatā, nepamatoti noraidīja. Šā iemesla dēļ arī lieta nonākusi administratīvajā tiesā, piebilda Šaripo.

Stradiņa slimnīcas projekta vadītājs, valdes loceklis Jānis Komisārs iepriekš norādījis, kas notiekošā tiesāšanās gan nekādā veidā paša projekta realizāciju neietekmēšot.

Uzņēmums "Velve" reiz bija saistīts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturēto uzņēmēju Māri Martinsonu. Patlaban uzņēmums pilnībā pieder AS "MN Holding". 2017.gada "Velves" apgrozījums bija 61,1 miljons eiro, bet peļņa - 1,6 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas projekts patlaban "iepauzēts", kamēr nav lielākas skaidrības par projekta finansiālo situāciju, turklāt Eiropas Komisijai (EK) jau radušies jautājumi par projekta izmaksu pieaugumu apmēram 30 miljonu eiro apmērā.

Kā paudusi Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Diāna Rancāne, EK projekts ar kopējām izmaksām 91 miljona eiro apmērā tika iesniegts 2018.gada rudenī, tomēr tagad projekta izmaksas pieaugušas par 30,7 miljoniem eiro, un EK radušies jautājumi par to, kā Latvija plāno projektus.

Rancāne gan sacīja, ka nav tā, ka EK apstiprinātos projektus nav iespējams mainīt, tomēr mainītais projekts no jauna jāapstiprina valdībā un tad vēlreiz - EK.

Pēc FM pārstāves paustā, galvenās ministrijas bažas par projekta sadārdzinājumu esot noņemts, tomēr tikai vasarā būs iespējams redzēt konkrētas projekta izmaksas. Tā rezultātā līdz lielākai skaidrībai par finansējumu Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) slimnīcai nekādus maksājumus neveiks.

Iepriekš runājot par projekta sadārdzinājumu, Veselības ministrijas (VM) pārstāve Tomsone aģentūrai LETA norādīja, ka, kaut arī daļa nepieciešamā papildu finansējuma PSKUS jaunā korpusa otrās kārtas būvniecībai varētu nākt no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, lielākā daļa būs jāmeklē valsts budžetā.

Pēc Stradiņa slimnīcas aprēķiniem, projektam kopumā trūkst 30,7 miljoni eiro. Tomsone gan norādīja, ka patlaban izdevies rast finansējuma ietaupījumu pašā projektā, proti, 1,6 miljoni eiro ietaupīti saistībā ar lētāku projektēšanas piedāvājumu, kā arī mainītu pieeju būvuzraudzības jomā, izmantojot slimnīcas darbiniekus, nevis pērkot šos būvuzraugus ārpakalpojumā. Patlaban identificēti arī apmēram 76 000 eiro struktūrfondu finansējuma, ko būs iespējams pārdalīt slimnīcas projektam, sacīja VM pārstāve. Pēc viņas teiktā, šis pārpalikums radies saistībā ar neatbilstībām projektos.

VM pārstāve sacīja, ka ministrija lūgs valdību piešķirt nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta. "Protams, tiklīdz radīsies kādas iekšējās rezerves savos specifiskā atbalsta mērķos, mēs šo budžetu atbrīvosim," sacīja Tomsone.

Plānots, ka A korpusa otrās kārtas ēkā atradīsies Neatliekamās medicīnas centrs jeb uzņemšana, operāciju zāles, ķirurģijas un neiroķirurģijas profili, neiroloģijas nodaļa un insulta vienība, sejas un žokļu ķirurģija, kā arī intensīvā terapija un Sievietes un bērna klīnika kopā ar dzemdību bloku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu