Igaunijas bankas prezidents: "Swedbank" nepiemeklēs "Danske Bank" liktenis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Danske Bank
Danske Bank Foto: Reuters/ScanPix

"Swedbank" klientiem nav jābažījas par aizdomām, ka bankā varētu būt notikusi naudas atmazgāšana, jo nav pamata uzskatīt, ka "Swedbank" Igaunijā varētu piemeklēt tāds liktenis kā "Danske Bank", kurai naudas atmazgāšanas dēļ jāslēdz Igaunijas filiāle, paziņojis Igaunijas centrālās bankas viceprezidents Madiss Millers.

"Runājot par "Swedbank" gadījumu, jāteic, ka banka nevar izfiltrēt katru klientu veikto transakciju. Tāpēc "brīdinājuma karodziņi" parādās pēc [transakcijas], un bankai ir izvēle, vai tā vēlas pārtraukt attiecības ar klientu. Mums jāatzīst, ka, pirmkārt, attiecībā uz "Swedbank" vēl nav notikusi oficiāla izmeklēšana, un otrkārt, kad runa ir par šādām aizdomām, bankas atbilstoši likumam vienmēr ir ļoti sliktā pozīcijā, tās nevar sniegt komentārus par individuālu klientu veiktām transakcijām vai [sniegt informāciju], vai attiecīgā persona ir bankas klients," sacīja Millers radiostacijas "Kuku" raidījumā "Majandusruum" ("Ekonomikas telpa").

Igaunijas Bankas viceprezidents pauda viedokli, ka pašreizējos standartus cīņā pret naudas atmazgāšanu nebūtu jāizmanto, lai izvērtētu transakcijas, kas notikušas pirms desmit gadiem, jo regulējums un transakciju uzraudzība šajā laikā būtiski mainījušies.

Uz jautājumu, vai šāda pieeja attiecināma arī uz "Danske Bank", Millers atbildēja noliedzoši. "Tas, kas notika "Danske Bank" [Igaunijas filiālē] - sistemātiska noteikumu neievērošana, kā arī finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes un policijas nodaļas cīņai pret naudas atmazgāšanu maldināšana - protams, ir nepieņemami," viņš sacīja.

"Danske Bank" gadījumā ir zināms, ka netīrā nauda no šīs bankas netika izņemta Igaunijas bankomātos, bet gan tika pārskaitīta uz citām bankām Eiropā, teica Igaunijas Bankas viceprezidents.

"Domājams - arī uz "Swedbank". Nevajadzētu būt pārsteigumam, ka starp Igaunijas bankām notiek naudas transakcijas. Ja prātā seko šai ķēdītei, katrā nākamajā posmā ir grūtāk iedomāties, ka notika kaut kas aizdomīgs. Ja jūs būtu "Swedbank" un jūs saņemtu pārskaitījumu no kompānijas, kurai ir konts cienījamā Dānijas bankā, jūs pieņemtu, ka tur ir veikta pārbaude par konta īpašnieku un jūsu bažas samazinātos," sacīja Millers.

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņoja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde deva rīkojumu slēgt Dānijas bankas "Danske Bank" Igaunijas filiāli, jo caur to notikusi liela mēroga naudas atmazgāšana. Tūlīt pēc tam "Danske Bank" paziņoja, ka pārtrauks darbību Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu