"Es dzīvoju kā cietumniece." No Saūda Arābijas aizbēgušas māsas pusgadu pavada pusceļā uz brīvību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

18 un 20 gadus vecas māsas pirms pusgada aizbēga no dzimtās Saūda Arābijas. Viņas netika līdz plānotajam galamērķim - Austrālijai, bet visu šo laiku slēpjas Honkongā. Līdzīgi kā janvārī no Saūda Arābijas aizbēgusī Rahafa, kura saņēma patvērumu Kanādā, māsas Ravana un Rīma (vārdi mainīti) sūdzas par valstī pastāvošo sieviešu apspiešanu un vardarbību ģimenes lokā. Taču ceturtdien beidzas māsu "pieciestā palikšana" Honkongā, pēc kā viņām draud arests un, iespējams, arī deportācija uz dzimteni, ziņo "The Guardian".

Ravana un Rīma cer, ka viņām tiks piešķirtas ārkārtas vīzas uz kādu trešo valsti, kur viņas varētu pieteikties patvērumam. Taču viņas pieteikušās arī palikšanas termiņa pagarinājumam Honkongā.

Ja neviens no šiem lūgumiem netiks apmierināts, māsām draud deportācija atpakaļ uz Saūda Arābiju. Šāds iznākums būtu vissliktākais, uzskata jaunietes, kuras atteikušās no islāma.

"Nāve. Mēs baidāmies no "goda" slepkavībām," sacīja Ravana. Abas māsas intervijas laikā ģērbušās T-kreklos un džinsos, izlaistiem matiem.

Patiesība par gadījumiem, kad ģimenes noslepkavo "negodu" nesušās meitas, tiek turēta noslēpumā. "Ģimene stāstīs - viņa nomira no sirdslēkmes, lai arī bija tikai 20 gadus veca," norāda Rīma.

Jaunās sievietes no Saūda Arābijas aizbēga pagājušā gada septembrī pēc gadiem ilgas fiziskas un emocionālas vardarbības. Kontrolēts tika viss - gan tas, kā viņas ģērbjas, gan ar kādu vīrieti jāprecas.

"Mūsu istabas bija cietuma kameras, un mūsu tēvs un brāļi bija cietumsargi. Saūda Arābija ir viens liels cietums," saka Rīma.

Jaunietes bēgšanu plānoja divus gadus. Viņas krāja kabatas naudu, ar ko viņas atalgoja par Korāna rindu iemācīšanos no galvas. Iespēja aizbēgt pavērās ģimenes ceļojuma laikā Šrilankā. Austrāliju par savu galamērķi viņas izvēlējās tāpēc, ka tās vīzām var pieteikties elektroniski, kā arī viņas bija pārliecinātas, ka šī valsts augstā vērtē tur cilvēktiesības. 

Nakts vidū no vecāku istabas nozagušas savas pases, viņas ar taksometru aizbrauca uz Šrilankas galvaspilsētas Kolombo lidostu. Jaunietes uz Austrāliju devās ar reisu caur Honkongu. Kad viņas pēc piecām stundām nolaidās Honkongas lidostā, Saūda Arābijas diplomāti māsas jau gaidīja lidostā. 

Ravana un Rīma stāsta, ka konsulāta pārstāvis esot mēģinājis viņas pierunāt sēsties lidmašīnā uz Dubaiju. Vispirms viņš teicies, ka radušies sarežģījumi ar viņu pasēm, pēc tam - ka viņu māte esot saslimusi.

Taču māsas atteicās. Viņas zināja par saūdarābietes Dinas Ali Laslūmas bēgšanas mēģinājumu 2017.gadā. Viņu Manilā pārtvēra un ar varu nogādāja atpakaļ Rijādā.

"Viņi domāja, ka esmu tikai pusaudze un noticēšu viņiem," stāsta Ravana. "Viņi nezināja, ka es to plānoju jau divus gadus. Un ka es zinu, ko viņi izdarīja ar Dinu Ali. Bet es zināju, ko daru."

Māsas izrāva savas pases diplomātam no rokām un skrēja uz vietu, kur notika iekāpšana lidojumam uz Melburnu. Tur atklājās, ka viņu biļetes ir anulētas. Jaunietes centās nopirkt biļetes uz citas aviosabiedrības reisu, bet Saūda Arābijas diplomāts tikmēr lidostas darbiniekiem esot stāstījis, ka jauno sieviešu māte ir saslimusi un viņas nozagušas naudu.

Ravana un Rīma izgāja no lidostas un patvērās Honkongā, kur slēpjas pēdējo pusgadu. Viņu Austrālijas vīzas tika atceltas.

"Es jūtos, it kā būtu izniekojusi visu šo laiku tāpat, kā tas tika izniekots Saūda Arābijā. Jūtos tā, it kā vēl nebūtu sākusi savu dzīvi. Mans vecums ir nulle," teica Rīma.

Cilvēktiesību aktīvistu organizācijas norāda, ka katru gadu no Saūda Arābijas mēģina aizbēgt simtiem sieviešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu