Pasaulē bagātākais cilvēks kļuvis arī par lielāko filantropu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džefs Bezoss
Džefs Bezoss Foto: AFP / Scanpix

Pasaules bagātākais cilvēks – ASV interneta tirdzniecības uzņēmuma “Amazon” dibinātājs Džefs Bezoss beidzot kļuvis arī par lielāko filantropu, liecina izdevuma “The Chronicle of Philanthropy” apkopotais 50 lielāko ASV filantropu saraksts.

Bezosa īpašumu vērtība 2018.gadā bija aptuveni 137 miljardi dolāru, bet labdarībai viņš pagājušajā gadā ziedojis kopumā divus miljardus dolāru, ziņo Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Ar filantropiju Bezoss nodarbojas ar fonda “Bezos Day One” starpniecību.

Šo fondu dibināja Bezosa sieva Makenzija. Bezosu pāris gan ir paziņojis par laulības šķiršanu.

Fonds “Bezos Day One” dibināts ar mērķi sniegt atbalstu labdarības organizācijām, kas cīnās ar nabadzību un sniedz atbalstu bezpajumtniekiem, kā arī atvēl līdzekļus pirmsskolas vecuma bērnu izglītībai zemu ienākumu valstīs.

50 sarakstā iekļautie cilvēki vai ģimenes labdarībai pagājušajā gadā atvēlējuši kopumā vairāk nekā 7,8 miljardus dolāru, kas gan ir ievērojami mazāk par 14,7 miljardiem dolāru 2017.gadā.

Otro vietu ASV lielāko filantropu sarakstā 2018.gadā ieņēma bijušais Ņujorkas mērs un finanšu ziņu un datu pakalpojumu sniedzēja “Bloomberg” dibinātājs Maikls Blūmbergs, kurš labdarībai ziedoja 767 miljonus dolāru.

Savukārt trešo vietu šajā sarakstā ieņem Pjērs un Pema Omidjāri, kuri labdarībai pērn atvēlēja 392 miljonus dolāru. Pjērs Omidjārs ir interneta tirdzniecības platformas “eBay” dibinātājs.

Bezoss par vadošo filantropu kļuvis pēc tam, kad viņa vārds gadiem ilgi nebija sastopams starp lielākajiem labdariem.

Iepriekš Bezoss vairākkārt bija izteicies, ka viņš visu savu bagātību varētu ieguldīt savā kosmosa izpētes un tehnoloģiju uzņēmumā “Blue Origin”.

“Lai glābtu Zemi, mums jādodas kosmosā, un mums tas jādara ātri,” iepriekš izteicies Bezoss.

Tomēr tagad, ņemot vērā gaidāmo šķiršanos, kuras rezultātā Bezosa turība varētu ievērojami samazināties, viņam var nākties samazināt savas kosmosa ambīcijas.

Bezoss jau 2017.gadā lūdza sociālā tīkla “Twitter” lietotāju palīdzību, aicinot cilvēkus izteikt ierosinājumus ilgtermiņa filantropijas virzieniem.

Bezoss saņēma vairāk nekā 49 000 ierosinājumu, norādot, ka tie ir bijuši ļoti noderīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu