Sākta reto slimību pacientu identifikācijas karšu izsniegšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mediķe Rīgas 1. slimnīcā; ilustratīvs foto.
Mediķe Rīgas 1. slimnīcā; ilustratīvs foto. Foto: Ieva Čīka/LETA

No šodienas Reto slimību koordinācijas centrā sākta reto slimību pacientu identifikācijas karšu izsniegšana pacientiem ar retām slimībām, aģentūra LETA uzzināja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Karte ir pacienta brīvprātīga izvēle, un tā tiek izsniegta bez maksas. Šo karti var iegūt retas slimības pacients, kas ir reģistrēts Reto slimību reģistrā.

Karte dod dažādas priekšrocības pacientam, tostarp nav nepieciešams nosūtījums, apmeklējot Reto slimību kabinetu, karte ir apliecinājums, ka pacients ir reģistrēts Reto slimību reģistrā, ambulatori pieejamas valsts apmaksātas pediatra, uztura speciālista un psihologa konsultācijas, turklāt ar karti pacientam veselības aprūpe ir prioritāra.

Vienlaikus karte dod būtiskas priekšrocības arī speciālistam, proti, viņš varēs atpazīt reto slimību pacientu, ja nav pieejama cita medicīniskā dokumentācija, karte kalpos par apliecinājumu, ka pacients jau reģistrēts Reto slimību reģistrā, turklāt karte dod arī iespēju piemērot paaugstināta tarifa manipulācijas kodu, konsultējot pacientu ar retu slimību.

Kā ziņots, katru gadu februāra pēdējā dienā Eiropā atzīmē Reto slimību dienu. Šī diena veltīta cilvēkiem, kas slimo ar retām slimībām, viņu tuviniekiem, zinātniekiem un mediķiem, kas meklē arvien jaunus veidus, kā ārstēt retas slimības un nodrošināt iespējami labāko dzīves kvalitāti šiem cilvēkiem.

Retas slimības, salīdzinot ar vispārējo populāciju, skar nelielu cilvēku skaitu, un to specifiku nosaka šo slimību retā izplatība. Eiropā un ASV slimība tiek uzskatīta par retu, ja tā skar ne vairāk kā vienu no 2000 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu