Polija ieguldīs 43 miljardus eiro armijas modernizēšanā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaujas helikopters Black Hawk UH-60L
Kaujas helikopters Black Hawk UH-60L Foto: flickr.com/Colombia AeroSpotters

Polija līdz 2026. gadam ieguldīs 43 miljardus eiro savas armijas modernizēšanā, iepērkot jaunus iznīcinātājus, helikopterus un zemūdenes, ceturtdien paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Jaunais aprīkojums tiks izvietots galvenokārt Polijas austrumos, proti, NATO austrumu flangā.

"Mēs zinām, kā modernizēt Polijas armiju, un mēs to darīsim!" tviterī pavēstīja Blaščaks.

Ministrs atklāja, ka plānots iegādāties zemūdenes, helikopterus karaflotei, zeme-gaiss aizsardzības sistēmas un 32 jaunās piektās paaudzes iznīcinātājus, ar kuri aizstās krievu lidmašīnas. Taču Blaščaks neatklāja, kad plānots šos pirkumus izdarīt.

Iepriekš šomēnes Polija parakstīja vienošanos par 20 artilērijas raķešu sistēmu HIMARS iegādi no ASV par 414 miljoniem dolāru (366 miljoniem eiro).

Savukārt janvārī Polijas valdība parakstīja vairāku miljonu dolāru vērtu vienošanos ar Savienotajām Valstīm par ASV izstrādāto un Polijā ražoto helikopteru "Black Hawk" iegādi.

Savukārt pērn martā Polija parakstīja vienošanos par ASV pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" iegādi 4,75 miljardu dolāru (4,16 miljonu eiro) vērtībā.

Polijas valdība vēlas panākt, lai ASV atver Polijā pastāvīgu militāro bāzi. NATO operācijas ietvaros rotācijas kārtībā Polijā jau ir izvietoti gandrīz 5000 ASV karavīru.

Polijas mediji vēsta, ka ASV aizsardzības ministra vietnieks Džons Rūds martā ieradīsies vizītē Varšavā, lai paziņotu par ieceri atvērt Polijā svarīgu ASV vadības centru.

Polija ir viena no nedaudzajām NATO valstīm, kas sasniegusi alianses noteikto mērķi - atvēlēt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu