Rīga, Imanta, atkritumu tvertne. Auzu pārslu cepumi, “zivju nūjiņas”, vārītu rīsu paciņas, saziedējuši kartupeļi, un pāri visam baltu miltu pārklājs no ieplīsušas pakas . Blakus miskastei piecas neatvērtas ievārījumu burkas aprūsējušiem vāciņiem. Eiropas Savienībā vairāk nekā pusi pārtikas atkritumu rada tieši mājsaimniecības. Savukārt Latvijā mājsaimniecības atkritumos izmet 45 tūkstošus tonnu un 8 miljoni litru pārtikas 71,5 tūkstošu eiro apmērā.
Šādi secina Tatjana Tokareva 2017. gada promocijas darbā “Pārtikas izšķērdēšana Latvijas mājsaimniecībās ēšanas paradumu kontekstā”. Lai gan latviešu pārtikas izšķērdēšanas paradumi aizvien vairāk pietuvojas vidējiem eiropiešu, salīdzinoši mēs pret pārtiku izturamies taupīgāk.
Vecos burkānus neēdīs
Pirms dažiem gadu desmitiem bija tā: sieva, pārnākusi no darba, uzreiz metās pie kartupeļu mizošanas un skaļas gaļas klapēšanas ar āmurīti. Cītīgākās vārīja mannā biezputru, ko pēc tam sakūla debesmannu. Padomju tipa trenažieris roku muskuļiem!
Ārā neko nemeta. Vārītos kartupeļus brokastīs iekūla omletē. Gaļas trekno maliņu varēja sačurkstināt uz pannās, bet miziņu izkārt zīlītēm.
Tagad seno laiku mājsaimniecību romantika ir pagaisusi. Nav pārāk daudz sieviešu, kas pārnākušas no darba birojā degošām acīm metas mizot burkānus, malt gaļu, kult un sautēt. Visticamāk, viņa ir devusies uz baseinu, fitnesa zāli, astroloģijas vai spāņu valodas kursiem, vīna degustāciju “tajā jaunajā, superīgajā restorānā” vai vismaz jaunas kleitas meklējumos.
Vēl – vairāk, nav korekti runāt par virtuvi kā sievietes atbildības telpu. Par plātsmaizes un pīrāgu neesamību ģimenē tikpat atbildīgs ir vīrietis.