"Kamergalerijā" Gundegas Evelones veidota izstāde par Dzidru Ezergaili

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dzidra Ezergaile
Dzidra Ezergaile Foto: publicitātes

No 2. līdz 31. martam katru dienu no plkst.12 līdz 19. "Kamergalerijā" (11. novembra krastmalā 35, Mākslinieku nama 5. stāvā, 81. telpā) skatāma izstāde "DZ. Gundega Evelone par Dzidru Ezergaili", informē biedrības "Grafikas kamera" valdes priekšsēdētāja Ieva Nagliņa. Izstādes atklāšana 2. martā plkst.19

Izstāde veidota, savienojot materiālus no neizpētītā Dzidras Ezergailes arhīva un to rosinātām radošām asociācijām mākslinieces Gundegas Evelones iztēlē.

Dzidra Ezergaile tika skrupolozi datējusi, uzskaitījusi, pierakstījusi savu māksliniecisko darbību, kā arī gatavojusi memuārus. Gundega Evelone, atlasot iespaidīgā arhīva materiālus, ir izveidojusi ekspozīciju, kas ar tēlainiem izteiksmes līdzekļiem vēsta par, viņasprāt, svarīgākajām tēmām Dzirdras Ezergailes mākslā.

"Manuprāt, vadošais motīvs Ezergailes mākslā bija parādīt pasaules starojumu, vienotību ar visaptverošo kosmosu, kas kā tālo austrumu mācībā par cilvēka ķermeņa enerģiju kanāliem, tīklojas neskaitāmās mirdzošās asīs starp augšu un apakšu. Arī mani populārzinātniskā līmenī saista Visuma pētniecība un pārsteidz daudzie plāni, kā to izzināt. Izstādē redzamās norādes par kosmisko starojumu un tā uztveršanu, es izmantoju kā simbolu mūsu, dažādu paaudžu mākslinieču, šīs reizes īpatnējai, realitātes rāmjus pārkāpušajai sadarbībai," stāsta Gundega Evelone.

"Es satiku Dzidru Ezergaili klātienē viņas izstādē "Pārveidu dažādība", kas bija redzama Latvijas Mākslinieku savienības galerijā 2006. gadā. Mani fascinēja ne vien viņas darbi, kas vibrēja absolūtā psihedēlijā, kontrastējot ar stereotipu par tipisku Padomju grafiku, bet arī mākslinieces personība - par spīti savai trauslajai ārienei, gadu saliektajam ķermenim viņa dzirkstīja ar lielisku humora izjūtu un asu prātu. Šī tikšanās atstāja dziļu iespaidu, un Dzidra Ezergaile manā apziņā ir piemērs kā patiesa jaunrades enerģija spēj starot pāri daudzām desmitgadēm, ēru un varu maiņām un krēslainai mūža nogalei."

Dzidra Ezergaile

Dzidra Ezergaile (1926 - 2013) savu profesionālo radošo darbību sāka 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē, ļoti problemātiskā laikā, kad ilggadīgā grafikas tradīcija tika pakļauta nozīmīgām pārmaiņām. Viņas laiks sasaucas ar vispārējām skarbā stila izpausmēm - vienkāršotības un monumentalizācijas, pie kā noveda uzspiestie pozitīvo varoņu meklējumi. Par galveno tēmu viņas daiļradē kļūst ainava, kas nedaudz mijas ar figurāliem un arhitektoniskiem motīviem. Estētikā dominē īpatnēja dekorativitāte, līniju un laukumu ritmi, kas bieži vien sasniedz abstrakcijas robežu. Savā garajā, radošajā mūžā Dzidra Ezergaile ir strādājusi gandrīz visās grafikas tehnikās, daudz eksperimentējusi arī ar materiālu izvēli, tomēr linogriezums kļūst par biežāk lietoto izteiksmes valodu. Kā raksta mākslas vēsturniece Dace Kaprāne: "Pati māksliniece vienmēr ir uzsvērusi to, ka dabā nepastāv atkārtošanās, bet gan neskaitāmas noskaņu variācijas, tāpēc no viena, īsā mirklī notverta motīva var izvīties simtiem, dažādi tvertu variantu."

Gundega Evelone

Gundega Evelone (1988) ir starpdisciplināra māksliniece. Ieguvusi izglītību tēlniecībā, taču brīvi strādā dažādos mākslas medijos, par galveno uzskatot ideju un formu. Māksliniece savā radošajā darbībā virzās divos izteikti pretnostatāmos virzienos, pievēršoties gan kritiskam, cilvēkpētnieciskam virzienam dažādās sociālās un vēsturiskās situācijās, gan radot darbus, kuros strādā tādiem fundamentāliem jēdzieniem kā „telpa" un „matērija". Autorei raksturīgi, ka abos radošā darba virzienos viņa ar dažādu mediju palīdzību mēģina radīt pēc iespējas vispatverošāku inscenētu realitāti, kas pilnīgāk iekļautu un ietekmētu skatītāju.

Gundega Evelone
Gundega Evelone Foto: publicitātes

Audio pavadījumu speciāli izstādei "DZ. Gundega Evelone par Dzidru Ezergaili" veidojusi apvienība "Sveicējs", kuras sastāvā spēlē Kristiāna Kārkliņa, Edgars Gultnieks, Lauris Ābele un Edvards Percevs.

"Kamergalerija" ir izstāžu platforma, kurā galvenā loma pieder grafikai. Izstādi organizē biedrība "Grafikas kamera". Atbalsta Latvijas Mākslinieku savienība un SIA "AH! OH!".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu