Ķīna rosina ANO apsvērt Ziemeļkorejas sankciju atvieglošanu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kims Čenuns. Ilustratīvs attēls
Kims Čenuns. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Drīz pēc ASV un Ziemeļkorejas samita, kas Hanojā beidzās, pusēm nespējot panākt vienošanos, Ķīna piektdien aicinājusi ANO Drošības padomi diskutēt par Ziemeļkorejai noteikto sankciju atvieglošanu.

Kaut arī Pekina ir galvenais Ziemeļkorejas tirdzniecības partneris un vienīgais lielais sabiedrotais, tā atbalstījusi sankcijas, kas Phenjanai pēdējo gadu laikā noteiktas kodolieroču un raķešu izmēģinājumu dēļ.

Gan Ziemeļkoreja, gan ASV atzīst, ka sankciju atcelšana ir svarīga denuklearizācijas procesa daļa, norādīja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Lu Kans.

"Tās ir jāizvērtē vienlaicīgi un jāatrisina kopā. Es uzskatu, ka tas ir kopsaucējs, kas ir jāizmanto," preses konferencē uzsvēra amatpersona.

Ņemot vērā "pozitīvo notikumu attīstību pussalā, it īpaši soļus, ko Ziemeļkoreja spērusi denuklearizācijas jomā", ANO Drošības padomei būtu "jāsāk diskusijas par rezolūciju atsaukšanas klauzulām", atzina Lu.

Padomei vajadzētu "koriģēt sankcijas atbilstoši vienlaicīgā savstarpīguma principam", piebilda amatpersona.

Kā izteicies ASV prezidents Donalds Tramps, Phenjana vēlējusies, lai tiktu atceltas visas sankcijas, kas tai noteiktas aizliegto bruņojuma programmu dēļ.

Tomēr Ziemeļkorejas ārlietu ministrs norādījis, ka Phenjana gribējusi vienīgi, lai dažas no sankcijām tiek atvieglotas, un ka ierosinājums par "visu kodolražošanas objektu slēgšanu Jonbjonas kompleksā" bijis tās labākais un galīgais piedāvājums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu