Jokus pie malas: Cīņā par Ukrainas prezidenta amatu galveno lomu spēlē komiķis (29)

Volodomirs Zelenskis Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv iespējamība, ka par nākamo Ukrainas prezidentu kļūs komiķis Volodomirs Zelenskis, kurš plašu popularitāti Ukrainā ieguva pateicoties televīzijas seriālam “Tautas kalps”, kurā viņš atveido Ukrainas prezidentu. Paziņojot par savu kandidēšanu arī reālajā dzīvē, Zelenskis ātri vien izvirzījās priekšvēlēšanu aptauju vadībā, kļūstot par galveno favorītu, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

31.martā gaidāmas prezidenta vēlēšanas būs visneparastākās prezidenta vēlēšanas Ukrainas vēsturē – vēlēšanās piedalīsies vairāk nekā 40 kandidāti.  

Ja pirmajā kārtā neviens no kandidātiem neiegūs vairāk nekā 50% balsu, tad pēc trim nedēļām tiks rīkota otrā kārta, kurā piedalīsies divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti. 

Sabiedriskās domas aptaujās Zelenskis pašreiz atrodas vadībā, apsteidzot pašreizējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko

Zelenska straujo popularitātes pieaugumu veicinājusi ne tikai viņa spēja izmantot savā labā atpazīstamību, ko viņš ieguvis, pateicoties seriālam, bet arī Ukrainā plaši izplatītā neapmierinātība ar valsts politisko eliti. 

Pat Zelenska partijas nosaukums - “Tautas kalps” - ir tāds pats, kā seriālam, kurā viņš atveido Ukrainas prezidentu. 

Neilgi pirms vēlēšanām Zelenskis un viņa komiķu trupa turpina uzstāties Ukrainā, lielu uzsvaru liekot tieši uz politiskajiem jokiem. 

Zelenskis norāda, ka viņa humora trupas izrādes nav uzskatāmas par priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu. 

Ukrainā, kur kopš 1991.gada uz otru termiņu pārvēlēts tikai viens prezidents, Zelenska galvenā priekšrocība varētu būt tā, ka viņš politikā nav pietiekami ilgi, lai izpelnītos cilvēku dusmas, atšķirībā no lielākās daļas pārējo politiķu.

Pat ja Ukrainas ekonomika ir stabilizējusies, nevienlīdzība un korupcija joprojām ir izplatīta, bet 2014.gada Maidana revolūcijas radītais pacēlums sabiedrībā ir noplacis. 

Šo situāciju savā labā izmanto arī Zelenskis, pozicionējot sevi kā Ukrainas politikas jaunu seju, kas vēršas pret pašreizējo eliti. 

Šeit gan neatbildēti paliek jautājumi par paša Zelenska un viņa uzņēmumu saistību ar Ukrainas oligarhu Igoru Kolomoiski, kuram piederošajā televīzijas kanālā tiek rādīts seriāls “Tautas kalps”. 

Zelenskis savā priekšvēlēšanu programmā sola lielāku tiešo demokrātiju - prezidenta amata ieņemšanu tikai vienu termiņu, referendumus par būtiskiem jautājumiem un plāniem, kā arī sola atcelt likumdevēju, tiesnešu un paša prezidenta imunitāti pret kriminālvajāšanu. 

“[Ukrainā] ir plaši izplatīta vēlme pieredzēt augstu amatpersonu un elites pārstāvju arestēšanu,” norāda Ukrainas politikas analītiķis Volodimirs Fesenko. 

Zelenska padomnieks Dmitrijs Razumkovs noliedz, ka Zelenskis būtu uzskatāms par populistu. 

“Visi ir noguruši no sistēmas un protestē pret to. Zelenskis ir vienojoša figūra, kas var salauzt veco sistēmu un aizstāt to,” uzsver Razumkovs. 

Tomēr Zelenska politiskās pieredzes trūkums ir bijis par pamatu kritiskām piezīmēm. 

Piemēram, nesen notikuši Zelenska tikšanās ar Eiropas valstu vēstniekiem Ukrainā ir uzskatāma par pilnīgu izgāšanos, “The Guardian” norādīja avoti diplomātiskajās aprindās. 

“Viņa programma labi izskatās uz papīra, bet realitātē viņš nespēj diskutēt par savu politiku,” norādīja viens no diplomātiem. 

Savukārt bijušais Ukrainas ekonomikas ministrs Aivars Abromavičs, kurš ir ticies ar Zelenski, viņu dēvē par ambiciozu cilvēku un “labu klausītāju”, kurš gan izvairās sīkāk runāt par saviem politiskajiem plāniem un saitēm ar oligarhu Kolomoiski. 

“Viņam nav pārāk spēcīgi uzskati par lielāko daļu lietu,” uzskata Abromavičs. 

Zelenskis savu humora trupu, kurā viņš darbojas ar saviem bērnības un jaunības draugiem, ir pārvērties par miljoniem vērtu biznesu. 

Tagad daļa šo tuvāko līdzgaitnieku kļuvuši par viņa priekšvēlēšanu štāba darbiniekiem. 

Zelenska pārstāvji noliedz, ka viņa lēmumu kandidēt Ukrainas prezidenta vēlēšanās kaut kādā mērā būtu ietekmējis uzņēmējs Kolomoiskis. 

Viņa pārstāvji nevar nosaukt konkrētu laiku, kad Zelenskis sāka nopietni domāt par iesaistīšanos politikā. 

Tikmēr pat Kolomoiskis nesenā intervijā pauda viedokli, ka ideja varētu būt radusies ap 2015.gadā, kad pirmizrādi piedzīvoja “Tautas kalps”. 

Seriāla trešo sezonu Ukrainā paredzēts sākt demonstrēt vēl pirms prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas. 

Zelenska oponenti uzskata, ka seriāls nepārprotami tiks izmantos kampaņas vajadzībām un pieprasa atlikt jaunāko sēriju demonstrēšanu. 

Pats Zelenskis savas attiecības ar Kolomoiski skaidro ar to, ka tās ir neizbēgamas uzņēmējdarbības veikšanai, jo Ukrainā visi televīzijas kanāli pieder oligarhiem. 

Viņš arī ticis kritizēts par to, ka viņa uzņēmumi turpinājuši strādāt Krievijā arī pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas. 

Zelenskis gan tagad uzsver, ka viņam vairs nepieder uzņēmumi, kas strādātu Krievijas tirgū. 

Neskatoties uz viņam adresēto kritiku, Zelenskis ir kļuvis par vadošo kandidātu. 

Šobrīd viņš ir favorīts, tomēr analītiķi brīdina, ka viņa vājā partija un lielais gados jauno atbalstītāju īpatsvars padara Zelenski ievainojamu pret pieredzējušu politiķu un viņu tehnologu kampaņām, kas tuvojoties vēlēšanām, tikai pieņemsies spēkā. 

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu