Tramps vaino ASV studenta nāvē Ziemeļkoreju, bet ne Kimu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps Hanojā tiekas ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu
Donalds Tramps Hanojā tiekas ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu Foto: AP/Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka viņš uzskata, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par amerikāņu studenta Oto Vormbīra nāvi pēc viņa spīdzināšanas ieslodzījumā, bet tieši nevainoja režīma līderi Kimu Čenunu.

Tramps izpelnījās plašu kritiku, kad viņš šīs nedēļas samitā ar Kimu Vjetnamā pateica reportieriem, ka viņš tic Ziemeļkorejas līdera apgalvojumam, ka tas neesot zinājis par to, kas notika ar Vormbīru ieslodzījuma laikā.

"Protams, es uzskatu, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par Oto mocīšanu un nāvi," Tramps ierakstīja tviterī pēc Vormbīra vecāku paustās kritikas par viņa ceturtdien teikto.

"Vissvarīgākais ir tas, ka Oto Vormbīrs nav miris veltīgi. Oto un viņa ģimene ir kļuvuši par milzu simbolu stiprai kaislībai un spēkam, kas ilgs daudzus gadus nākotnē."

22 gadus vecais Vormbīrs nomira 2017.gada jūnijā dažas dienas pēc tam, kad viņš komas stāvoklī tika nosūtīts uz ASV no Ziemeļkorejas, kur viņš bija atbrīvots no 17 mēnešu ieslodzījuma.

"Kims un viņa ļaunais režīms ir atbildīgi par mūsu dēla Oto nāvi," Freds un Sindija Vormbīri sacīja paziņojumā, kuru citēja telekanāls CNN, laikraksts "Washington Post" un citi mediji.

"Kims un viņa ļaunais režīms ir atbildīgi par neiedomājamu nežēlību un necilvēcību. Nekādi attaisnojumi vai dāsni slavinājumi nevar to mainīt," teikts Vormbīru ģimenes paziņojumā.

Tramps tviterī aizstāvēja savus izteikumus, rakstīdams, ka tie ir "nepareizi interpretēti". Tramps uzsvēra, ka tieši viņa pūliņu dēļ Vormbīrs tika izlaists no Ziemeļkorejas līdz ar citiem amerikāņu cietumniekiem.

"Atcerieties, es izdabūju Oto ārā līdz ar trim citiem [amerikāņiem]. Iepriekšējā [ASV] Administrācija nedarīja neko, un viņš tika sagrābts tās laikā," tvītoja Tramps. "Protams, es uzskatu, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par Oto mocīšanu un nāvi."

"Es mīlu Oto un bieži domāju par viņu!" turpināja Tramps, uzslavējot Vormbīra ģimeni.

ASV federālais tiesnesis decembrī nolēma, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par Vormbīra spīdzināšanu un nāvi, un ka viņa ģimenei pienākas kompensācija 501 miljona ASV dolāru apmērā. Nav gan skaidra mehānisma, kā piespiest Ziemeļkoreju samaksāt šo kompensāciju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu