Ar savu jaunāko koncertprogrammu Liepājā uzstāsies "Sinfonietta Rīga"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Klarnetists Guntis Kuzma
Klarnetists Guntis Kuzma Foto: publicitātes

Ceturtdien, 14. martā, pulksten 20.00 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar savu jaunāko koncertprogrammu viesosies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un tā galvenais diriģents Normunds Šnē. Turpinot 27. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, virtuozais orķestris atskaņos vācu romantiķa Riharda Štrausa, kā arī spilgto mūsdienu komponistu Rutas Paideres un Sebastiana Fagerlunda skaņdarbus. Fagerlunda Klarnetes koncerta solists būs izcilais, šī gada Lielajai mūzikas balvai nominētais klarnetists Guntis Kuzma.

Iezīmējot saturiski blīvās koncertprogrammas aprises, Normunds Šnē pauž, ka tā ir viena no ietilpīgākajām, kāda pēdējā laikā nesta uz skatuves. Koncertu kamerorķestris atklās ar simfoniski vērienīgajām un pārlaicīgajām Štrausa “Metamorfozēm”, kas rakstītas kara izdedzinātajā Eiropā. Skaņdarbu 23 stīgu instrumentiem meistars radījis savas dzīves nogalē – tā pirmsākumi meklējami 1944. gada vasarā, bet beigas sakrīt ar 1945. gada ziemas izskaņu, kad tikko norimusi Drēzdenes bombardēšana, un gruvešos pārtapis pilsētas opernams - vairāku Riharda Štrausa pirmatskaņojumu templis. Atsaucoties uz šiem notikumiem, skaņdarbā saklausāma vilšanās, sāpes un reizē komponista atskatīšanās uz garu un pilnvērtīgu dzīvi.   

"Sinfonietta Rīga"
"Sinfonietta Rīga" Foto: publicitātes

Programmu turpinās Vācijā dzīvojošās latviešu komponistes Rutas Paideres jaunpienesums – kamersimfonija “and noting more”, kas radīta amerikāņu rakstnieka Edgara Alana Po pasaulslavenās poēmas “Krauklis” iespaidā. Tā Liepājā piedzīvos savu otro pasaules atskaņojumu.

Koncertu noslēgs somu skaņraža, lielo orķestra darbu meistara Sebastiana Fagerlunda Klarnetes koncerts. Fagerlunds tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem vidējās paaudzes komponistiem uz Eiropas muzikālās skatuves. Viņa darbus atskaņojuši neskaitāmi pasaules orķestri, to skaitā BBC simfoniskais orķestris, Bergenas Filharmonijas orķestris, Somijas Radio simfoniskais orķestris, Singapūras simfoniskais orķestris un citi. Klarnetes koncerts ir slavenā komponista veltījums klarnetistam, kolēģim un draugam Kristoferam Sandkvistam. Tas atspoguļo šī instrumenta melodismu visā tā krāšņumā un tehnisko iespēju bezgalībā.

Liepājā Fagerlunda koncerta solista gods būs uzticēts izcilajam klarnetistam Guntim Kuzmam. Viņš ir viens no retajiem klarnetes interpretiem, kurš uzņēmies kompozīcijas ieskaņojumu pēc zviedru virtuoza Sandkvista lasījuma. Un tieši šis opuss ir starp tiem, kuri ļāvuši Kuzmu izvirzīt šā gada Lielajai mūzikas balvai nominācijā “Par izcilu interpretāciju”.

Raksturojot Fagerlunda skaņdarbu, solists Guntis Kuzma pauž: “Tas ir ārkārtīgi iedvesmojošs, enerģisks, dinamisks un kolosāli uzrakstīts darbs! Lai arī tas radīts tieši klarnetei, un ar savu virtuozitāti tā ir priekšplānā, šis ir arī retais klarnetes koncerts, kurā ārkārtīgi liela nozīme ir orķestrim. Skaņdarba kopējā struktūra, autora izdoma un partitūras faktūra rada iespaidu, ka tā ir viena brīnišķīga klarnetes simfonija!”

Kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" sniegums trīskārt novērtēts ar valsts augstāko apbalvojumu akadēmiskajā mūzikā – Lielo mūzikas balvu, bet ar prestižo ierakstu balvu Grammy novērtēta orķestra dalība igauņu komponista Arvo Perta albuma ieskaņojumā. Orķestri raksturo jauneklīga degsme, izzināšanas prieks un vēlme atklāt neizzinātus horizontus. Jau kopš orķestra dibināšanas 2006. gadā tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Normunds Šnē. “Sinfonietta Rīga” mūziķi ir gados jauni, erudīti un radošām idejām apveltīti mākslinieki. Tie ar neatslābstošu aizrautību turpina izzināt I un II Vīnes Klasicisma skolas muzikālo mantojumu, arvien saviem klausītājiem aktualizē 20. gs. muzikālos fenomenus un stilu novirzienus, meklē spilgtas parādībās mūsdienu mūzikas pasaulē.

Liepājas Simfoniskā orķestra izlolots 27. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 9. līdz 16. martam notiks orķestra mājvietā – Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Divu nedēļas nogaļu garumā izskanēs pieci izcili koncerti, kas līdzās Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumam iepriecinās ar pasaulslavenā čellista Miša Maiska, talantīgā pianista Vestarda Šimkus, spožā igauņu diriģenta Risto Josta, kamerorķestra “Sinfonietta Rīga”, Valsts Akadēmiskā kora “Latvija”, kā arī citu zvaigžņu uzstāšanos. Plašāk par koncerta programmu: liepajassimfoniskais.lv .

Festivāla norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Liepājas pašvaldība, Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde, AS “Latvenergo”, Dānijas vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu