KNAB: nedaudz mazinājušies korupcijas riski tiesvedības procesos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

​Korupcijas riski tiesvedību procesos pēdējā laikā varētu būt nedaudz mazinājušies, tomēr korupcijas izpausmēm tiesās joprojām ir pievēršama prioritāra nozīme, aģentūrai LETA atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Kopumā 2002. gadā nodibinātais KNAB savā pastāvēšanas vēsturē ierosinājis kriminālprocesus pret septiņiem prokuroriem un sešiem tiesnešiem. Krimināllietu izmeklēšanas laikā KNAB redzeslokā nonākuši arī vairāki advokāti, bet līdz šim pret vienu advokātu birojs lūdzis sākt kriminālvajāšanu.

Atbilstoši KNAB darbības stratēģijai 2018.-2019. gadam, birojs arī 2019. gadā kā vienu no prioritārām jomām savā darbā noteicis koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izskaušanu tiesu varas institūcijās.

Līdz šim atklātie koruptīvie pārkāpumi tiesu varas institūcijās visbiežāk bija saistīti ar kukuļošanu noteiktu civillietu izskatīšanā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, rīkojoties ar valsts mantu, kā arī ar dienestu tiešā veidā nesaistīti pārkāpumi.

KNAB gan nenoliedz, ka "ilgstoši pastāv aizdomas, ka atsevišķi tiesneši sistemātiski var būt pieņēmuši nepamatotus lēmumus maksātnespējas procesos. Tāpat pastāv aizdomas par iespējamu prettiesisku labvēlību pret lietu dalībniekiem un to, ka pieteicēji apzināti centušies nodrošināt, lai viņu lietas nonāk pie konkrētiem tiesnešiem".

KNAB norādīja, ka šādas aizdomas pastāv, analizējot visu saņemto informāciju, tostarp, informāciju, kas pieejama publiskajā telpā. "Lai gan riski šajā jomā pēdējā laikā varētu būt nedaudz mazinājušies, tomēr korupcijas izpausmēm saistībā ar tiesvedības procesu norisi joprojām ir pievēršama prioritāra nozīme," norādīja birojā.

Pašlaik KNAB lietvedībā nav pirmstiesas izmeklēšanas stadijā esošu kriminālprocesu, kas sākti pret tiesnešiem, prokuroriem un advokātiem.

Jau ziņots, ka nesen Lietuvā vietējie likumsargi konstatējuši plašu Lietuvas tiesnešu un advokātu kukuļošanas lietu.

Pirmstiesas izmeklēšanā, ko veic Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Īpašās izmeklēšanas dienests (STT), saskaņā ar jaunākajiem datiem aizdomās par dažādām koruptīva rakstura darbībām tiek turētas 33 personas, tai skaitā astoņi dažāda ranga tiesneši un seši pazīstami advokāti, Druskininku mērs Ričards Maļinausks un viņa padomnieks Aivars Kadzjausks.

Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, ir aizdomas, ka atsevišķu kukuļu summa šai lietā bijusi no tūkstoša līdz 100 000 eiro.

Arī Latvijā kopš KNAB nodibināšanas 2002. gadā tika ierosināti vairāki kriminālprocesi, kuros notiesāti tiesneši, tostarp tiesu priekšsēdētāji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu