Lielbritānijā uzņemts spraigs dokumentālais seriāls par Latvijas vergturu grupējumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža

Garas darba stundas, netīrs matracis un vienas mārciņas "alga" nedēļā - tāda bija ikdienas realitāte 28 cilvēkiem, kas piecu gadu laikā nokļuva cilvēktirgotāju grupējuma no Latvijas nagos. Lielbritānijā uzņemts dokumentālais miniseriāls par Lielbritānijas un Latvijas kopīgo policijas operāciju, kas beidzās ar vergturu grupējuma notiesāšanu uz vairākiem gadiem cietumā.

Dokumentālā seriāla "Catching a Criminal" otrā sezona vēstīs par pusotru gadu ilgušo sarežģīto izmeklēšanu, kas sākās ar vienu telefona zvanu, norāda Derbišīras policija.

Spraigajā reklāmas rullītī redzami kadri ar grupējuma grezno māju, kas spilgti kontrastē ar trūcīgajiem apstākļiem, kādos dzīvoja tā upuri.

Pilnās seriāla sērijas vēl nav iznākušas, taču iepriekšējā sezona publicēta Derbišīras policijas "YouTube" kanālā.

Kā iepriekš norādījusi Derbišīras policija, upuriem - mazaizsargātiem vīriešiem - tika solīts labs darbs Lielbritānijā, bet pēc ierašanās viņiem atņēma dokumentus, kā guļamvietu ierādīja netīru matraci, bet no Derbišīras grāfistes pārtikas ražotnēs nopelnītās algas atmeta vien dažas mārciņas. 

Grupējuma dalībnieki upuriem atņēma personas dokumentus, atvēra uz viņu vārda kontus bankās, bet banku kartes paturēja sev. Kad upuri saņēma naudu par darbu, noziedznieki izņēma šo naudu no viņu kontiem un lielāko daļu iztērēja savām vajadzībām, tostarp pērkot luksusa automobiļus un nekustamos īpašumus.

Viens no upuriem tiesā liecināja, ka noziedzīgā grupējuma dalībnieki viņam no paša sapelnītās algas nedēļā atmetuši nieka vienu līdz piecas sterliņu mārciņas (1,15 līdz 5,74 eiro), lai gan viņš zinājis, ka ir nopelnījis daudz vairāk.

Cits upuris sacīja, ka esot izjutis "kaunu un baidījies jautāt", kur paliek viņa nopelnītā nauda. 

Latvijā notikuša reida laikā grupējumam piederošā īpašumā tika atrasts vairāk nekā 60 gadus vecs vīrietis, kurš -16 grādu salā esot dzīvojis neapsildītā būdiņā. Arī viņš veica dažādus darbus, uz kā rēķina iedzīvojās grupējums.

Deviņiem šā grupējuma locekļiem tika piespriesti cietumsodi, no kuriem īsākais bija viens gads un divi mēneši, bet ilgākais – seši gadi.

Notingemas tiesā tika paziņots, ka šo grupējumu vadīja 54 gadus vecais Ainārs Pelcis, kas savas varas un turības dēļ bija iesaukts par "čigānu baronu".

Aināram Pelcim tika piespriesti piecarpus gadi cietumā, 33 gadus vecajam Ilgvaram Pelcim – trīs gadi un astoņi mēneši, 42 gadus vecajam Kārlim Aleksandrovam – divi gadi, 55 gadus vecajai Magdalēnai Kleinai – piecarpus gadi, 37 gadus vecajai Jolantai Pelcei – divi gadi, 25 gadus vecajam Karenam Pelcim – seši gadi, 24 gadus vecajai Madarai Stromanei – seši gadi, 39 gadus vecajam Andrim Krauklim – viens gads un trīs mēneši, 33 gadus vecajai Imitrai Didzis – viens gads un divi mēneši cietumā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu