Latvijas Banka: Latvijā skaidras naudas un bezskaidras naudas maksājumu skaits ir līdzīgs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Monētas. Ilustratīvs attēls.
Monētas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā skaidras naudas un bezskaidras naudas maksājumu skaits ir apmēram līdzīgs, kamēr apmēra ziņā bezskaidras naudas maksājumi veido vairāk nekā pusi, aģentūrai LETA atzina Latvijas Bankā.

"Latvijas Bankas vērojumi liecina, ka Latvijā izplatīti ir gan skaidras, gan bezskaidras naudas maksājumi. Skaita ziņā tie ir līdzvērtīgi, bet apmēra ziņā vairāk nekā pusi veido bezskaidras naudas maksājumi," informēja Latvijas Bankā, piebilstot, ka pēc eiro ieviešanas bezskaidras naudas maksājumu īpatsvars ir pieaudzis.

Vienlaikus Latvijas Bankā atzīmēja, ka precīzus datus par Latvijā apritē esošo skaidras naudas apmēru nav iespējams pateikt, jo eiro starp eirozonas valstīm brīvi pārvietojas. "Mēs zinām kopējo eirozonā emitētās naudas apmēru, bet eiro starp valstīm brīvi pārvietojas, līdz ar to nezinām konkrētā valstī esošo skaidras naudas apmēru," atzina Latvijas Bankā.

Tajā pašā laikā Latvijas Bankas eksperti sacīja, ka eirozonā skaidras naudas apmēri pieaug, 2018.gada nogalē sasniedzot 22,6 triljonus eiro, kamēr pirms 10 gadiem šis rādītājs bija 13,1 triljons eiro. "Par ko tas liecina? Skaidra nauda ir bijusi un būs iecienīts iedzīvotāju un uzņēmēju norēķinu un uzkrājumu veidošanas līdzeklis, un nākotne ir gan skaidrai, gan bezskaidrai naudai. Katram no šiem naudas veidiem ir savas priekšrocības, un arī valstu pieredze to izmantošanā atšķiras - Skandināvijas valstīs dominē bezskaidra nauda, bet, piemēram, Vācijā ir izteikta skaidras naudas sabiedrība," teica Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Bankā arī norādīja, ka reizi 4-5 gados tiek veikts pētījums par attiecību starp skaidru naudu un bezskaidru naudu, un pēdējais šāds pētījums Latvijā veikts uzreiz pēc eiro ieviešanas. Minētajā pētījumā tika secināts, ka 2014.gadā mazumtirdzniecībā un pakalpojumu nozarēs veikti 900,7 miljoni maksājumu par 10,3 miljardiem eiro, tostarp no kopējā maksājumu skaita 69,8% bija maksājumi ar skaidru naudu, bet apmēra ziņā dominēja bezskaidrās naudas maksājumi, veidojot 56,5% no kopējā maksājumu apmēra.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā 2018.gadā veikti 487,3 miljoni kredītiestāžu, elektroniskās naudas iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas, "Latvijas pasta" un Valsts kases klientu bezskaidras naudas maksājumi 203 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2017.gadu bezskaidras naudas maksājumu skaits pērn pieauga par 10,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu