Pētījums: cilvēki, kuri daudz ēd sieru, ir slaidāki (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/Reinis Oliņš

Šī, lūk, ir ziņa, ko noteikti gaidījuši daudzi, izņemot, protams, vegānus un tos nelaimīgos, kuri nepanes laktozi.

Lai cik garšīgs būtu siers, tomēr līdz šim šis gardums tika uzskatīts par ne pārāk labu veselībai. Lai slavēti īru pētnieki, kuri jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka siers patiesībā ir veselībai krietni nekaitīgāks, nekā uzskatīts iepriekš.

Pētījumā, ko veikuši Dublinas universitātes zinātnieki, secināts, ka cilvēki, kuri ēd daudz siera, ir slaidāki nekā tie, kuri sieru neēd vai ēd maz. Izrādās, ka siers nemaz nepaaugstina holesterīna līmeni.

Zinātnieki izpētīja, kā uz 1500 cilvēku vecuma grupā no 18 līdz 90 gadiem iedarbojas tādi piena produkti kā piens, siers, jogurts, sviests un krējums. Atklājās, ka tiem cilvēkiem, kuri pārtikā lietoja vairāk piena produktu, bija zemāks tauku līmenis organismā, slaidāks viduklis un zemāks asinsspiediens.

Vēl vairāk – tiem dalībniekiem, kuri uzturā lietoja zema tauku satura piena produktus, bija augstāks holesterīna līmenis asinīs.

Pētījums ir krasā pretrunā ar līdz šim populāro uzskatu, ka ar holesterīna līmeņa asinīs paaugstināšanos var cīnīties, samazinot piesātināto tauku daudzumu uzturā. Šie tauki atrodami, piemēram, sierā. Zināms, ka augsts holesterīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu sirdsslimību risku.

Šis pētījums atbalsta dažus nesenos pētījumus, kuros minēts, ka piesātinātie tauki, kas atrodami sierā, nepaaugstina holesterīna līmeni asinīs, jo siers satur unikālu barības vielu kombināciju.

“Mēs novērojām, ka tie cilvēki, kuri uzturā lietoja vairāk siera, uzņēma arī vairāk piesātināto tauku, nekā tie, kuri sieru lietoja maz vai nelietoja vispār. Bet pārsteidzošākais bija tas, ka holesterīna līmenis visiem šiem cilvēkiem bija līdzīgs,” komentēja pētījuma autore Emma Fīnija.

Pētnieki arī atklāja, ka tie cilvēki, kuri uzturā lietoja vairāk siera, uzņēma arī vairāk ogļhidrātu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu