Valdis Rūmnieks un nezināmā latviešu literatūras vēsture

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdis Rūmnieks
Valdis Rūmnieks Foto: @zvaigzneabc

Populārais rakstnieks un kultūrvēsturnieks Valdis Rūmnieks sarūpējis lasītājiem savu atmiņu otro daļu - "No Raiņa līdz Čakam", kura ar jauku muzikālu pasākumu un rakstnieka draugu piedalīšanos tika atvērta Grāmatu svētkos Ķīpsalā. Pasākumu vadīja dramaturgs Jānis Jurkāns, ģitāru spēlēja un dziesmas ar V. Rūmnieka vārdiem dziedāja  komponists un ģitārists, saldenieks Uldis Fridrihsons, pilnīgi ticamus notikumus no latviešu literātu dzīves stāstīja Valdis Rūmnieks un dzejnieks Uldis Auseklis. 

Rakstnieka Valda Rūmnieka devums latviešu literatūrā jau vairāku gadu desmitu garumā ir bijis ražīgs un daudzveidīgs – sākot ar vēsturiskajiem romāniem, kas tapuši tandēmā ar Andreju Miglu, līdz zinātniskās fantastikas stāstiem jauniešiem; sākot ar pasakām pašiem mazākajiem par Murjāņu Kurmīti līdz nopietnām literatūrteorētiskām apcerēm rakstnieks allaž ir bijis klātesošs aktuālajos literatūras un kultūras procesos. Tagad klajā laista rakstnieka autobiogrāfija divās daļās, no kurām pirmā “No Mežaparka līdz Murjāņiem” tika izdota pirms gada, bet otrā ar nosaukumu “No Raiņa līdz Čakam” dienasgaismu ieraudzījusi šogad un tika atvērta Ķīpsalas grāmatu svētkos 2. martā.

"No Raiņa līdz Čakam"
"No Raiņa līdz Čakam" Foto: publicitātes

Savai autobiogrāfijai Valdis Rūmnieks izvēlējies interesantu pieeju: mazāk akcentējot personisko dzīvesgājumu, abās grāmatās detalizēti portretēt Latvijas kultūras dzīves norises vairāku desmitu gadu ilgā laika posmā. Dzimis literātu ģimenē un jau no bērnības regulāri saskāries ar rakstniecības vidi, autors savā atmiņā spējis saglabāt neskaitāmi daudz intriģējošu faktu un nianšu, kuri abas autobiogrāfijas daļas padara par aizraujošu lasāmvielu, kas mazāk atgādina dokumentālu vēstījumu, vairāk – romānu par rakstnieku dzīvi pēckara un pēcatmodas laiku Latvijā. Ne mirkli nezaudēdams hronoloģisko stāstījuma pavedienu, Valdis Rūmnieks dalās ar neparastiem, kurioziem vai vienkārši mazāk zināmiem atgadījumiem “iz rakstniecības virtuves”, kas, no vienas puses, padara tekstu viegli lasāmu, no otras – paver priekškaru uz ievērojamiem Latvijas kultūras un literatūras vēstures personāžiem kā dzīviem cilvēkiem, kas lasīšanas gaitā kļūst par lasītāja personiskiem paziņām vai pat draugiem.

Grāmatas vāka tekstā autors rotaļīgi apsola izstāstīt gan to, kā Latvijas Rakstnieku savienību apmeklējusi policijas specvienība, gan atgadījumu ar Aleksandra Čaka garu, kas it kā neļāvis Valdim Rūmniekam atvērt portfeli, un vēl virkni intriģējošu notikumu. Tieši šādi – caur stāstiem un pastāstiem, ar labvēlīgu smaidu un šķelmīgu humoru – autoram ir izdevies radīt saistošu skatījumu uz laikmetu, kas līdz šim pārsvarā ticis analizēts no politiskā un sociālā, bet ļoti reti – no cilvēciskā viedokļa. Līdz ar to grāmatas “No Mežaparka līdz Murjāņiem” un “No Raiņa līdz Čakam” būs vērtīga lasāmviela gan tiem, kurus interesē jaunāko laiku rakstniecības un kultūras vēsture Latvijā, gan vecāko klašu skolēniem un humanitāro zinātņu studentiem, kuriem tā ir iespēja iepazīt latviešu rakstniekus ne tikai viņu daiļrades, bet arī personības aspektā.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu