Lietuvā dzīvnieku tiesību aizstāvji aicina netirgot dzīvas zivis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vides Vēstis

Lietuvas dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija "Tušti narvai" ("Tukšie sprosti") aicinājusi veikalu tīklus "Maxima", "Rimi" un "Iki" atteikties no dzīvu zivju tirgošanas, norādot uz rupjiem pārkāpumiem, kas tiek pieļauti šai procesā.

Tirgotāji apgalvo, ka fiksēti tikai atsevišķi pārkāpumi, un līdzšinējo kārtību mainīt nesola, savukārt Valsts pārtikas un veterinārā dienesta (VMVT) speciālisti atzīst, ka problēmas pastāv.

Nevalstiskās organizācijas aktīvisti norāda, ka kopumā pērn pārkāpumi atklāti vairāk nekā simts minēto tirgotāju veikalos Viļņā un Kauņā, bet decembrī, svētku tirdzniecības laikā, viņi fiksējuši ar asinīm notrieptus akvārijus, savainotas, tikko dzīvas vai beigtas zivis; dažos veikalos zivis turētas spaiņos asiņainā ūdenī vai kastēs bez ūdens. Viņu uzņemtajās fotogrāfijās redzams akvārijs ar iesārtu ūdeni, kurā zivis atrodas blīvā masā cieši cita pie citas.

"Daudzās Eiropas valstīs šāda prakse sen vairs nepastāv, arī daži tirdzniecības centri vairs netirgo dzīvas zivis. Ja tā rīkosies arī citi veikalu tīkli, neko nezaudēs nedz pircēji, nedz veikali, bet zivīm tiks aiztaupītas liekas mocības," uzsvēris "Tušti narvai" pārstāvis Mīkols Šermukšnis.

Tikmēr VMVT speciālisti atzīst, ka pārbaudēs no 21.decembra līdz 3.janvārim dienests atklājis desmitiem pārkāpumu un noteicis veikaliem sankcijas, sākot no brīdinājuma un beidzot ar pusotra simta eiro naudassodu.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Dzīvnieku veselības un labturības nodaļas konsultants Ģiedrjus Blekaitis, VMVT speciālisti savulaik jau ieteikuši veikalu tīkliem pilnībā izbeigt dzīvu zivju tirdzniecību, taču sabiedrība joprojām vēlas iegādāties dzīvas zivis.

"Būtu labi, ja pati sabiedrība nolemtu nepirkt dzīvas zivis un uzņēmēji tam pieskaņotos," viņš spriedis, vienlaikus piebilstot, ka dzīvu zivju tirdzniecība tiek stingri reglamentēta - tirdzniecības tīklos nedrīkst nonākt ievainotas zivis, noteikts arī pieļaujamais zivju blīvums un nepieciešamais skābekļa daudzums akvārijos.

Tirgotāji savukārt apgalvo, ka svētku laikā, kad tirdzniecība ar dzīvām zivīm kļūst intensīvāka, "problemātiski gadījumi un minimāli pārkāpumi mēdz būt," taču tas drīzāk esot uzskatāms par izņēmumu nekā likumību.

"Pircēji parasti ar dzīvo zivju kvalitāti ir apmierināti, un sūdzības mēs neesam saņēmuši," aģentūrai BNS sacījis tirdzniecības tīkla "Maxima" pārstāvis Pauļus Stonis.

Pēc viņa teiktā, "Maxima" pērni pārdevusi vairāk nekā 240 000 dzīvu zivju jeb par 7% vairāk nekā 2017.gadā un atteikties no šīs tirdzniecības nedomā.

"Varētu būt atsevišķi problemātiski gadījumi, bet tas ir pilnīgs izņēmums, taču mēs darām visu iespējamo un nosakām gan stingrākus iekšējos procesus, gan piegādātāju kontroli, lai arī pirmssvētku laikā, kad norisinās īpaši aktīva tirgošanās ar dzīvām zivīm, tiktu nodrošināta zivju turēšana pienācīgos apstākļos," norādījusi "Rimi" pārstāve Ģiedre Buivīdiene.

Pēc viņas sacītā, pašlaik "Rimi" veikalu tīkls apsver iespējamās alternatīvas dzīvām karpām.

Tikmēr veikalu tīkls "Iki" savos jaunajos veikalos akvārijus vairs neierīko, bet esošajos zivju ķeršana un tirgošana norisinās tikai atbilstoši noteiktajām prasībām, sacījusi "Iki" preses sekretāre Berta Čaikauskaite.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu