Rīgas domes vadībai un deputātiem palielinātas algas (32)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (no kreisās) un jaunievēlētais priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs piedalās domes ārkārtas sēdē. Ilustratīvs attēls.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (no kreisās) un jaunievēlētais priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs piedalās domes ārkārtas sēdē. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Šī gada sākumā Rīgas domniekiem, tostarp arī Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) un vicemēram Oļegam Burovam (GKR), palielinātas algas, vēsta raidījums "LNT ziņas".

Ušakova alga palielinājusies par 244 eiro pirms nodokļu nomaksas - līdz 3371 eiro, bet vicemēram Burovam - 214 eiro pieaugums. Burova alga tagad ir 2963 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Ierindas deputātiem mēnešalga šogad palielinājusies par 80 eiro pirms nodokļu nomaksas - līdz 1111 eiro. Lielākas algas ir pašvaldības komiteju vadītājiem - šos posteņus ieņem Rīgas domes valdošās koalīcijas deputāti. Komiteju vadītāju algas pieaugušas par 171 eiro - līdz kopējai algai 2361 eiro apmērā.

Ušakovs skaidroja, ka algas pieaugums notiek automātiski, atkarībā no vidējās algas valstī izmaiņām. Proti, ja pieaug vidējā alga, pieaug arī Rīgas domnieka alga. Rīgas domes deputātiem gan ir tiesības pieņemt lēmumu par algu iesaldēšanu. Tomēr tas nav darīts.

Visbiežāk deputāti nepārtiek tikai no Rīgas domes saņemtās algas. Piemēram, Ušakovs ir arī valdes loceklis Rīgas brīvostā, kur viņš saņem krietni lielāku algu nekā Rīgas pašvaldībā.

Domes deputātu un vadošo amatpersonu algu pieaugums notiek laikā, kad pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" atklājusies korupcija un izšķērdība, un domnieki gatavojas balsot par kārtējo nodokļu maksātāju dotācijas palielināšanu grūtības nonākušajam uzņēmumam. To, cik pelnīti tagad ir saņemt algas pieaugumu, Ušakovs LNT ziņām vērtēt atturējās: "Nevaru komentēt [vai algas pieaugums ir pelnīts]. Šeit neviens nav ne lēmis, ne balsojis par to, lai kādam atalgojumu palielinātu. Tas notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Un tā ir likuma būtība."

Kā ziņots, KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiesa pērn decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Februāra beigās vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti pauda izbrīnu, ka pretēji solītajam, deputātiem liegts iepazīties ar auditoru "Ernst&Young" ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē".

Tāpat Rīgas dome līdz šim joprojām audita ziņojumu nav nosūtījusi Vides aizsardzības un reģionālajai attīstības ministrijai (VARAM). Pēc VARAM ministra Jura Pūces (AP) domām, nenosūtot pieprasīto ziņojumu, Ušakovs pārkāpj likumu.

Ministrs 15.februārī pieprasīja Ušakovam paskaidrojumus par Valsts kontroles veiktajā pārbaudē atklātajiem pārkāpumiem transporta infrastruktūras jomā, savukārt 28.februārī Pūce galvaspilsētas mēram nosūtīja vēl divas vēstules, kurās pieprasīja paskaidrojumus par finanšu stāvokli RS, kā arī informāciju par plānoto rīcību tās stabilizēšanai.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu