Ziņojums: gandrīz ceturtā daļa deputātu valstu parlamentos ir sievietes (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krišjāņa Kariņa valdība
Krišjāņa Kariņa valdība Foto: Ieva Leiniša/LETA

Gandrīz ceturtā daļa deputātu valstu parlamentos ir sievietes, otrdien paziņojusi Starpparlamentu savienība.

1889.gadā dibinātā Starpparlamentu savienība ir viena no vecākajām starptautiskajām organizācijām pasaulē, un tā jau vairākas desmitgades seko līdzi sieviešu pārstāvniecībai parlamentos.

1995.gadā parlamentos no visiem deputātiem tikai 11,3% bija sievietes. 2008.gadā sieviešu skaits deputātu rindās sasniedza jau 18,3%, bet pērn pieauga līdz 24,3%, liecina Starpparlamentu savienības dati.

Taču 2018.gadā pieaugums, salīdzinot ar 2017.gadu, bija tikai viens procents.

Starpparlamentu savienība, kas apvieno 178 valstu parlamentus, aicināja valstis divkāršot centienus panākt dzimumu vienlīdzību, tostarp izmantojot rūpīgi izstrādātas kvotas.

Tā dēvētais 30% likums, kas noteica minimālo sieviešu skaitu parlamentā, pagājušajā gadsimtā tika veiksmīgi ieviests daļā Latīņamerikas un pašreiz kvotas tiek palielinātas, norādīja Starpparlamentu savienība.

Organizācijas jaunākajā ziņojumā iekļauti dati no 50 valstīm, kurās vēlēšanas notika pagājušajā gadā.

Ziņojumā izcelti "vēsturiskie" rezultāti novembrī notikušajās vēlēšanās ASV.

Pašreiz gan ASV Kongresa Pārstāvju palātā, gan Senātā ir vairāk sieviešu nekā jebkad iepriekš, proti, attiecīgi 23,5% un 25%.

Ziņojumā secināts, ka Eiropa un Amerika turpina rādīt ceļu sieviešu pārstāvniecības palielināšanā parlamentos, bet vissliktāk šajā jomā sokas Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu