Trešdaļa iedzīvotāju cer, ka nākotnē pensija pārsniegs 1000 eiro (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas iedzīvotāju gaidas par pensijas apmēru gada laikā ir būtiski pieaugušas, aģentūrai LETA atzina "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktā paaudžu pētījuma datiem.

Jaunākajā pētījumā secināts, ka 45% Latvijas iedzīvotāju pensijā gaida vismaz 75% līdz 100% no esošās algas, bet trešdaļa cer, ka pensija pārsniegs šā brīža ienākumus, kas absolūtos skaitļos ir vidēji 1000 eiro. Tajā pašā laikā šobrīd vidējā pensija Latvijā, kādu saņem lielākā daļa senioru, ir 320 eiro.

Pēc pētījuma datiem, optimistiskākā par vecumdienām šobrīd ir tūkstošgades jeb "millenials" paaudze. Taču, jo tuvāk ir pensionēšanās vecums, jo pesimistiskāks ir iedzīvotāju skatījums par finansiālo nodrošinājumu vecumdienās. Piemēram, Z paaudze (18-21 gads) uzskata, ka vecumdienās būs aktīvi un baudīs visu, kam šobrīd neatliek laika (39%), vai arī līdzināsies saviem vecvecākiem, tikai būs finansiāli nodrošinātāki (20%). Tūkstošgades paaudze (21-34 gadi) cer būt sociāli aktīva un baudīt dzīvi (38%), kā arī turpināt strādāt savam priekam (30%). Tikmēr X paaudze (35-49 gadi) jau vairāk apzinās, ka nāksies strādāt, lai izdzīvotu (30%), vai arī nāksies dzīvot daudz pieticīgāk (28%), jo būs zemi ienākumi, bet pēckara paaudze jeb "Baby Boomers" (50-64 gadi) jau pesimistiski gatavojas finansiāli pieticīgām vecumdienām ar ļoti zemiem ienākumiem (37%).

Plašāk ar Latvijas iedzīvotāju redzējumu par finansiālo situāciju vecumdienās plānots iepazīstināt mediju pasākumā 11.martā. Pasākums notiks plkst.11 "Swedbank" Centrālās ēkas 25. stāva kafejnīcā.

Pasākumā piedalīsies "Swedbank" apdrošināšanas un investīciju jomas vadītājs Kristaps Kopštāls, Dailes teātra aktrise Ieva Florence un "viensplusviens.lv" bloga autore Laura Grēviņa. Tostarp Florence un Grēviņa pasākumā dalīsies pārdomās un savās gaidās par vecumdienām, un iepazīstinās ar izaicinājumu, kurā ir piekrituši piedalīties mēneša garumā un kurā aicinās iesaistīties arī citus.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu