Antīkās kapenēs Ķīnas arheologi atraduši nemirstības eliksīru (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas arheologi izpētījuši šķidruma atliekas no antīkās kapenēs atrasta bronzas poda un secinājuši, ka tas ir nemirstības eliksīrs – slavena viela Ķīnas folklorā.

Kā stāsta arheologi, dīvainais, dzeltenīgais šķidrums, kas tika atrasts bronzas podā izrakumu laikā pagājušajā gadā, patiešām ir nemirstības eliksīrs, ko reiz lietojuši, lai iemantotu mūžīgo dzīvi.

“Šī ir pirmā reize, kad Ķīnā atrastas šīs mītiskās “nemirstības zāles”. Tam ir ļoti liela nozīme Ķīnas civilizācijas evolūcijas pētniecībā,” izdevumam “Xinhua” teica arheologs Ši Dzjadžeņs.

Bronzas pods ar nozīmīgo šķidrumu tika atrasts 210 kvadrātmetrus lielās kapenēs, kas radītas laikaposmā no 202. gada pirms mūsu ēras līdz 8. gadam mūsu ērā. Pods gulēja vairāku citu artefaktu ielenkumā, kuru skaitā bija apzīmēti māla podi, lampa zoss formā, kā arī paša kapeņu “iemītnieka” atliekas.

Tiesa, pētniekus visvairāk interesēja mistiskais šķidrums, kas atradās bronzas podā. Ņemot vērā, ka šķidrums oda pēc vīna, sākumā pētnieki domāja, ka uzgājuši kādu alkoholisku dzērienu.

“Podā atrodas 3,5 litri caurspīdīgi dzeltena šķidruma, kas ož pēc vīna,” Ši teica pagājušā gada novembrī.

Īsi pēc šķidruma atrašanas pētnieki to ielēja mērglāzē un nosūtīja uz laboratoriju tālākām analīzēm, lai noskaidrotu, kas tas ir par alkoholu. Pēc analīzes izrādījās, ka tas nav rīsu vīns, kā zinātnieki domāja iepriekš, bet gan kālija nitrāta un alunīta mikstūra.

Ne tik senos laikos kālija nitrātu plaši izmantoja gan pirotehnikā, gan kā pārtikas biezinātāju. Tomēr tā kombinācija ar alunītu ir nemirstības eliksīra recepte, balstoties uz antīkajiem rakstiem.

Nemirstības eliksīri sastopami dažādās antīkās kultūrās. Antīkajā Ķīnā tos parasti izgatavoja no dažādām dīvainām sastāvdaļām, piemēram, zelta, dzīvsudraba, arsēna un citām toksiskām vielām.

Paradoksāli, bet bieži vien izvairīšanās no šāda veida dzērieniem varēja būt ilgāka mūža pamatā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu