Krivuņecs: Latvijas futbola virslīga savā attīstībā ir spērusi nākamo soli

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Maksims Krivuņecs
Maksims Krivuņecs Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Latvijas futbola virslīgas organizatori čempionāta attīstībā ir spēruši nākamo soli, sarunā ar TVNET pastāstīja biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" (LFV) valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs.

(Raksta beigās pievienots Kaspara Gorkša komentārs.)

Latvijas futbola virslīgas jaunā sezona sāksies sestdien, 9. martā. Pēc aizvadītās sezonas noslēdzās trīs gadu sadarbība ar ģenerālsponsoru "SynotTip", bet nākamos divus gadus virslīgas galvenais atbalstītājs būs uzņēmumu grupa "Optibet".

Sacensību rīkotāji šonedēļ iepazīstināja ar "Optibet" Latvijas futbola virslīgas jauno identitāti, solot daudzus uzlabojumus čempionāta organizēšanā - labāku kvalitāti televīzijas translācijās, labāku atmosfēru stadionos un plašāku informāciju par maču statistiku.

Virslīga šosezon turpinās sadarbību ar televīzijas kanālu "Best4Sport TV", bet notiek pārrunas arī ar TV6 pārstāvjiem, lai rādītu 27 spēles ar paaugstinātu kvalitāti - vairāk kamerām un studiju stadionā.

Pērn augustā Krivuņecs intervijā TVNET uzsvēra, ka Latvijas futbola virslīgas mērķis ir kļūt par vadošo sporta līgu Baltijā. Cik tuvu šobrīd virslīga ir mērķa piepildīšanai?

"Joprojām ir jāpaveic ļoti daudz darba. Pērn spērām pirmo soli uz priekšu. Pagājušajā gadā saņēmām pirmos datus par to, kas vispār patīk mūsu līdzjutējiem - kāda ir spēļu apmeklētība, kādi ir reitingi televīzijā. Šogad speram nākamo soli - piedāvāsim paplašinātu informācijas klāstu. Ir svarīgi sniegt līdzjutējiem informāciju, lai viņiem būtu iespēja analizēt, diskutēt savā starpā, spēlēt "Fantasy" līgu, tādējādi savā starpā noskaidrojot, kurš labāk pārzina vietējo čempionātu. Vēlamies palielināt līdzjutēju iesaistīšanos," sacīja Krivuņecs.

"Atbildot uz tavu jautājumu - joprojām esam tālu no sava mērķa. Mums ir labi konkurenti, gan tepat Latvijā, gan kaimiņos. Salīdzinot ar Lietuvas basketbola līgu, esam tālu no viņiem spēļu apmeklētības ziņā. Jāstrādā mums, jāstrādā pašiem klubiem, lai palielinātu ērtības līdzjutējiem stadionos. Vēlamies nodrošināt, lai futbolu varētu izbaudīt, skatoties stadionā, televīzijā un internetā."

Kāds stadionos bija vidējais apmeklējums pagājušajā sezonā un kādi bija reitingi televīzijā?

"Pērn vidēji spēles klātienē apmeklēja 468 skatītāji. Vidēji stadionos ir 3000 vietu, līdz ar to mums tā proporcija pagaidām ir slikta. Ja salīdzinām ar mūsu kaimiņiem, tad Igaunijā apmeklējums bija vēl mazāks, bet ar Lietuvu esam vienā līmenī. Ir kur augt." 

"Runājot par televīzijas reitingiem, ir svarīgi ņemt vērā, ka TNS sniedz datus par skatījumu skaitu. Vidēji spēļu tiešraidēm bija 18 000 skatījumu, bet labākā spēle bija starp RFS un "Riga" komandām - 27 000 skatījumu. TNS dati ir televīzijas valoda, ko saprot sponsori. Tagad zinām, cik daudz mūs skatās, kāda ir fanu iesaiste, kāda aktivitāte ir sociālajos tīklos un mājaslapā. Katrā punktā ir kur augt - tas ir skaidrs par 100%," norādīja Krivuņecs.

"Izvērtējām kritiku, kāda bija pagājušajā gadā. Uzklausījām vēlmes. Dažiem līdzjutējiem bija grūti atrast, kur var redzēt spēles. Ne visiem mājās ir "Best4sport" kanāls. Pieņēmām lēmumu rādīt spēles arī mūsu mājaslapā, kur būs pieejama arī statistika un "Fantasy" līga. Es tam redzu pievienoto vērtību. TOP spēles gribam rādīt televīzijā, kas būs pieejamas tikai TV6 un šā kanāla "online" platformā. Visa pilnā statistika būs pieejama mūsu mājaslapā - sitieni, piespēles un viss pārējais. Būs pieejami arī "live" dati no katras spēles."

"Strādājam vairāk ar klubiem. Viņu darbs ir piesaistīt savus līdzjutējus, izdomāt aktivitātes un nodrošināt tās stadionos. Mēs dodam platformu informācijas izplatīšanai. Katram klubam ir pieejama reklāma, gan televīzijā, gan radio, gan sociālajos tīklos. Mums jāparāda klubiem, kādas ir iespējas. Pēc tam katram klubam tās ir jāizmanto."

Šajā sezonā virslīgā spēlēs 9 komandas, par vienu vairāk nekā iepriekšējā sezonā: čempione "Riga", "Ventspils", RFS, "Liepāja", Jūrmalas "Spartaks", "Jelgava", "Metta"/LU, "Valmiera Glass"/ViA un un jaunpienācēja "Daugavpils".

"Ļoti gaidu šo sezonu. Mūsu čempionātā ir tik daudz konkurētspējīgu komandu. Šogad būs cīņa par katru vietu - gan turnīra tabulas augšgalā par titulu un Eirokausiem, gan lejasgalā par vietas saglabāšanu. Novēlu katram klubam realizēt savus mērķus. Protams, būs gan uzvarētāji, gan zaudētāji."

LFV valdes priekšsēdētājam Krivuņecam iepriekš bija domstarpības ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentu Kasparu Gorkšu. Virslīgas vadība pieprasīja no LFF finansiālo atbalstu, kas federācijai nebija pieņemams.

"Mums bija domstarpības par to, kā rīkot čempionātu un ar kādiem nosacījumiem. Tas ir normāls process. Mēs diskusiju ceļā vienojāmies un parakstījām sadarbības līgumu. Tagad nav nekādu problēmu, ir tikai jāstrādā. Jā, tas process nedaudz aizkavējās, jo trīs nedēļu laikā ir grūti visu noorganizēt. Tagad priekšā ir pats interesantākais - darbs."

Gorkšs portālam TVNET apliecināja, ka iepriekšējās domstarpības par šīs sezonas finansējumu ir atrisinātas, bet nākamgad šis jautājums būs jārisinā citā veidā.

"Biedrība "Latvijas Futbola Virslīga" ir pelnījusi uzslavas par to, ar kādu enerģiju un entuziasmu tā strādā. Progresē gan pašas sacensības, gan biedrības darbība. Sadarbības līgums ar Virslīgas rīkotājiem ir noslēgts līdz šīs sezonas beigām, deleģējot tiem sacensību komerctiesības, tāpēc par līgas darbību no finansiālās puses - par ienākumiem un izdevumiem - viņiem pilnā apjomā ir jāatbild pašiem. Saprotot šābrīža situāciju un atbalstot Virslīgas organizatorus, pirms sezonas tika nolemts Virslīgai novirzīt papildu līdzekļus no LFF budžeta, sedzot tiesnešu un inspektoru darba apmaksu, kas bija centrālais diskusiju punkts sarunās ar Virslīgu pirms sezonas. Tomēr nākamgad tas ir jārisina citā veidā, un tāpēc LFF sadarbībā ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) vēlas pacelt Virslīgu jaunā līmenī, no 2020. gada izvēršot apjomīgu kopprojektu. Šāds Virslīgas attīstības virziens gan čempionātam, gan tajā startējošajiem klubiem ļaus iegūt plašu pieredzes, zināšanu, atbalsta un iespēju loku, lai spertu būtiskus soļus uz priekšu līdzjutēju piesaistīšanā un klubu stratēģiskajā izaugsmē. Pašlaik aktīvi strādājam pie nākamās sezonas mērķiem, lai realizētu sadarbību ar UEFA un nodrošinātu turnīram jaunu izaugsmes grūdienu."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu