Pasaules rekordiste maratonā iestājas par stingrākiem noteikumiem transpersonām vieglatlētikā (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pola Redklifa
Pola Redklifa Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules rekorda īpašniece maratonā Pola Redklifa iestājas par stingrākiem noteikumiem transpersonām, kas startē vieglatlētikas sacensībās.

45 gadus vecā britu sportiste brīdina par potenciālajām manipulācijām sportā, ja netiks pieņemti stingrāki noteikumi. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadlīnijas nosaka, ka atlētiem, kas veikuši pāreju no vīriešu dzimuma uz sieviešu, ir atļauts sacensties, neveicot dzimuma maiņas operāciju. Taču tiem jāuzrāda testosterona līmenis asinīs, kam vismaz gadu jābūt noteiktā līmenī.

"Šobrīd transpersonas nav drauds sieviešu sportam," raidsabiedrībai BBC komentēja Redklifa, kura nesen viesojās Rīgā. "Bet jūs būsiet naivi, ja cerēsiet, ka, neieviešot nekādus noteikumus, tas nenotiks. Cilvēki manipulēs, ja redzēs, ka iespējams ar to nopelnīt naudu un iegūt medaļas. Mēs esam redzējuši, cik tālu var iet, Krievija to pierādīja."

Redklifa uzsvēra, ka ir svarīgi aizsargāt sieviešu sportu, taču arī transpersonām ir savas tiesības.

"Es domāju, ka desmit nanomoli uz litru ir pārāk daudz. Esmu lasījusi, ka normālai sievietei tas ir aptuveni divi, tāpēc pieci būtu pieņemami. Abas puses nepieciešams aizsargāt, bet jābūt mierīgiem, ir jāveic zinātniskā izpēte," noslēdza Redklifa.

Britu sportiste arī uzstāja, ka nepieciešams apturēt uzbrukuma un iebiedēšanas taktiku, kas pastāv starp sabiedrības locekļiem, kam ir dažādi viedokļi.

Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) noteikumi stājās spēkā novembrī, bet pēc titulētās Dienvidāfrikas Republikas skrējējas Kasteras Semenjas iesniegtās prasības Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) tie tika uz laiku atcelti. Sagaidāms, ka lēmums šajā lietā tiks pieņemts marta beigās.

Semenja, kas pēkšņi skrejceļā uzradās 2009.gadā, kad uzvarēja pasaules čempionātā 800 metros, tikusi pakļauta dzimuma pārbaudēm, jo aizdomas radīja gan viņas zemā balss, gan vīrišķīgais izskats. Precīzi dati nav publiskoti, taču testosterona līmenis viņas organismā ir augstāks nekā citām sievietēm.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu