Pūce pieļauj, ka pēc trim nedēļām varētu atstādināt Ušakovu (41)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) sāktais Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) darbības likumības izvērtējums varētu noslēgties pēc trīs nedēļām, un, ja atklāsies, ka galvaspilsētas mērs ir būtiski pārkāpis likumu un tas radījis smagas sekas, tad viņš bez kavēšanās tiks atstādināts no amata, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs uzsvēra, ka, pārbaudot Ušakova darbības likumību, ļoti stingri ievēro procedūru, jo vēsture rāda, ka, precīzi neievērojot normatīvajos aktos noteikto kārtību, tiesa var atcelt pārbaudes rezultātā pieņemtos lēmumus.

Pūce uzsvēra, ka VARAM sāktā pārbaude pilnīgi noteikti nav politiska, jo visu to organizē un praktiski veic ministrijas ierēdņi, kas esot politiski neitrālas personas. "Nekādā gadījumā šis process nav bijis politisks, un es arī neplānoju to kā politisku lēmumu. Bet  esmu pilnīgi pārliecināts, ka rīkošos likuma robežās, un, ja likums būs pārkāpts, tad attiecīgās amatpersonas tiks sodītas," solīja Pūce.

Vaicāts, kad sāktā pārbaude varētu beigties, viņš atbildēja, ka tas varētu notikt aptuveni pēc trīs nedēļām. "Ja juridiskā pārbaude parādīs, ka domes priekšsēdētājs ir nozīmīgi, būtiski pārkāpis likumu un tas radījis būtiskas sekas, es nekavēšos un lēmumu pieņemšu atbilstoši likumam, un Ušakovu atstādināšu," apliecināja ministrs.

Vaicāts, vai pieļauj, ka pārskatāmā nākotnē varētu rasties nepieciešamība veikt kopējo auditu par Rīgas pašvaldības finanšu situāciju, Pūce atzina: "Jo vairāk informācijas nāk publiski, jo vairāk veidojas pārliecība, ka šāda pārbaude būs nepieciešama." "Tā kā dotācija "Rīgas satiksmei" veido ievērojamu daļu no pašvaldības budžeta, tad faktiski šīs informācijas pārbaude būtu rīdzinieku interesēs," norādīja ministrs.

Uz jautājumu, kas patlaban notiek ar Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, viņš atbildēja, ka tas gaida VARAM sāktā izvērtējuma par Rīgas mēra darbības likumību rezultātus. Pēc tam arī tikšot spriests, ko ar šo likumprojektu darīt tālāk.

Pūce pauda satraukumu un nožēlu par iespējamo korupciju Rīgas domē un tai piederošajā kapitālsabiedrībā "Rīgas satiksme", taču vienlaikus viņš arī izteica gandarījumu, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis attiecīgo izmeklēšanu, lai noskaidrotu patiesību.

Kā ziņots, Pūce nosūtījis vairākus informācijas pieprasījumus Rīgas domei un tās vadītājam Ušakovam saistībā ar finanšu lietām un procesiem "Rīgas satiksmē", kuru satricinājis korupcijas skandāls. Turpretim Rīgas dome, pēc VARAM paustā, vilcinās ar tiešu atbilžu sniegšanu uz šiem pieprasījumiem. Piemēram, Rīgas domes priekšsēdētājs esot atteicies nosūtīt VARAM "Rīgas satiksmes" audita ziņojumu, un Pūce uzskata, ka tādējādi Ušakovs pārkāpj likumu, jo VARAM esot tiesības šo ziņojumu saņemt. Savukārt Ušakovs uzskata, ka Rīgas domei nosūtītie pieprasījumi un viņa virzienā raidītie pārmetumi ir politiski motivēti.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu