ZM: Latvijā ir mazinājies traktortehnikas zādzību skaits; pieaug krāpšana internetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Traktors. Ilustratīvs attēls.
Traktors. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā ir samazinājies traktortehnikas zādzību skaits veikto profilaktisko pasākumu kompleksa rezultātā, Valsts policijai sadarbībā ar Zemkopības ministrijas (ZM), biedrības "Zemnieku saeima" un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem pērn apzinot problēmjautājumus un identificējot lauksaimnieku riskus saistībā ar traktortehnikas zādzībām.

Vienlaikus ZM norāda, ka tajā pašā laikā ir nozīmīgi augusi globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) zādzība no traktortehnikas, kā arī konstatēti vairāki gadījumi, kad lauksaimnieki ir kļuvuši par krāpšanas upuriem, pērkot traktortehniku ārvalstu tīmekļvietnēs.

ZM informēja, ka Hāgā (Nīderlandē) šogad janvārī notika iestādes "Eurojust" organizēta darba sanāksme, kurā vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iezīmēja vienādi veiktas krāpšanas shēmas - personām, piedāvājot iegādāties lauksaimniecības un celtniecības tehniku, tika izkrāpta nauda. Līdzīgas shēmas novērotas interneta tirdzniecībā arī Latvijā, kur cilvēki, vēloties nopirkt lauksaimniecības tehniku ārvalstu tīmekļvietnē, veic priekšapmaksu, bet kāroto tehniku tā arī nesaņem.

Pēc Valsts policijas informācijas sludinājumi par traktortehnikas pārdošanu tikuši izvietoti tīmekļvietnēs - butlersales.co.uk, auto24.fi, mascus.com, mobile.de, autoline.lv, sales@cv-solutions.eu, mascus.de, ss.com, agriaffaires.co.uk, trade-plant-equipment.com, auto.de, eatonvehicles.net, ballyduffplantsales.co.uk, autoplius.lt, machinio.com un dektermachinerysales.co.uk. ZM atgādina, lai izvairītos no krāpšanas, iegādājoties lauksaimniecības tehniku ārvalstu tīmekļvietnēs, pircējam noteikti jāpārliecinās par tehnikas pārdevēja un traktortehnikas esamību, kā arī jāizsver visi iespējamie attālinātā darījuma riski.

Tāpat, ņemot vērā aktīvos zemes darbus, kas drīzumā sāksies, ZM aicina zemniekus uzmanīt savus traktorus un piekabināmo lauksaimniecības tehniku. Ņemot vērā Valsts policijas ieteikumus, lielāka uzmanība ir jāpievērš atbilstošai tehnikas glabāšanai, turot to slēgtā un vēlams apsargātā teritorijā.

Ministrija ieskatā arī sabiedrībai kopumā ir jābūt modrai, un cilvēkiem nav jāpaliek vienaldzīgiem, redzot ko aizdomīgu notiekam kaimiņa sētā. Aizdomu par zādzību situācijā ir jāzvana uz tālruņa numuriem 112, 110 vai jāziņo elektroniski kanc@vp.gov.lv. Arī iedzīvotājiem, īpaši pierobežas zonā, būtu vēlams ziņot par aizdomīgiem gadījumiem un piefiksēt automašīnu numurus. Valsts policija saņemto informāciju izvērtēs un risku gadījumā sazināsies ar kaimiņvalsts policiju.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju, interneta vietnēs izvietojot viltus sludinājumus par traktortehnikas un automašīnu tirdzniecību, no 2017.gada līdz 2019.gada 8.februārim apkrāptajiem pircējiem nodarīts kaitējums vairāk nekā 134 000 eiro apmērā.

No 2017.gada līdz šā gada 8.februārim Valsts policijā ir reģistrēti 17 šāda veida krāpšanas gadījumi, kad ārvalstu interneta vietnēs tiek piedāvāts iegādāties lauksaimniecības tehniku un automašīnas par izdevīgu cenu. No reģistrētiem gadījumiem 13 gadījumos tika iegādāta neeksistējoša lauksaimniecības tehnika, bet četros gadījumos - automašīnas.

Iepriekš minētā laika posmā Latgalē ir konstatēti seši šādi krāpšanas gadījumi, Vidzemē - pieci, Zemgalē - divi, Kurzemē - viens un Rīgas reģionā trīs gadījumi, kad apkrāptajiem pircējiem nodarīts kaitējumus vairāk nekā 134 000 eiro apmērā. Pircēji naudas līdzekļus pārskaitīja uz banku kontiem, kas reģistrēti Lielbritānijā, Polijā, Lietuvā, Itālijā, Īrijā un Dānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu