Uz lielajiem ekrāniem drāma par zemūdenes “Kursk” traģēdiju (10)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Kurska” (“Kursk”)
“Kurska” (“Kursk”) Foto: publicitātes

Šo piektdien, 8. martā uz lielajiem ekrāniem Latvijā sāk izrādīt vēsturisko drāmu “Kurska” (“Kursk”), kas ir dāņu režisora Tomasa Vinterberga redzējums par traģiskajiem 2000. gada notikumiem Barenca jūrā, kad pēc eksplozijas militāro mācību laikā nogrima Krievijas atomzemūdene “K-141 Kurska”.

Traģiskajā 2000. gada augusta dienā uz zemūdenes atradās 118 apkalpes vīri, un, lai gan notika mācības, zemūdene bija pilnā kaujas ekipējumā, tai skaitā bruņota ar atomieročiem, iespējams, tieši tāpēc valsts galva un militārie priekšnieki vilcinājās ar glābšanu un starptautiskas palīdzības piesaisti.

Kamēr jūrnieki, izsīkstot skābeklim, cīnījās par izdzīvošanu, viņu tuvinieku izmisīgie centieni veicināt glābšanu atdūrās pret politiskiem šķēršļiem.

Zemūdens vraku izceļot, pie viena no mirušajiem ekipāžas locekļiem, 27 gadus vecā pulkvežleitnanta Dmitrija Koļesņikova, atrada zīmīti ar 23 jūrnieku vārdiem, kuri bija pārdzīvojuši pirmo sprādzienu un patvērušies neskartā telpā, izdzīvojot ilgāk. Vēlāk viņi tika atrasti nosmakuši. Liktenīgā vēstule atklāja daudzos safabricējumus un patieso notikumu slēpšanu Krievijas valdības līmenī.

2016. gadā tika izdota godalgotā žurnālista Roberta Mūra grāmata “Laiks mirt: Kurskas traģēdijas nepateiktais stāsts”, pēc kuras motīviem un Roberta Rodata scenārija, tika veidota vēsturiskā drāma “Kurska”. Galvenās lomas atveido Lea Sedū (“007: SPEKTRS”), Kolins Fērts (“Oskars” par lomu drāmā “Karaļa runa”) un Matiass Šēnertss (“Dāņu meitene”).

Vēsturiskās drāmas “Kurska” reklāmas rullītis.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu