“Kleitu stāsti”: Kristīnes Zadovskas kleitu noslēpumi

1. sērija
Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rubrikā “Kleitu stāsti” ar prieku atklājam mūsu pirmās sērijas personību, kura iepazīstinās ar trīs kleitām, kas tā vai citādi ir īpaši mīļas vai nozīmīgas viņas dzīvē. Dosim vārdu tautā iemīļotajai operas solistei, šarmantajai Kristīnei Zadovskai.

SKATIES kleitu stāstu video!

Pirms Kristīne mūs iepazīstinās ar savām kleitām, lūgsim viešņu pabeigt iesāktos teikumus par rubrikas galvenajām varonēm - kleitām.

Kristīne Zadovska pabeidz teikumus par kleitām

Pirmā kleita pasaulē radās... sen – Ieva jau visu mūžu nestaigāja kaila ar lapiņu priekšā.

Visskaistākā kleita, manuprāt, ir... mana jaunā vēl nekur neredzētā Kristīnes Pasternakas radītā zelta dievietes kleita. Ar šo kleitu sākšu savas jubilejas koncerta pirmo daļu. Tā patiešām šobrīd ir visskaistākā kleita pasaulē!

Kristīne Zadovska
Kristīne Zadovska Foto: Publicitātes foto

Sieviete bez kleitas ir kā... tas nav iespējams, kā

mana vecmāmiņa ir teikusi, katrai sievietei noteikti ir jābūt vismaz vienai, puķainai kleitiņai.

Kleita, kuru vīrietis atteiktos sievietei novilkt... tāda, kurai būtu rāvējslēdzējs čupā.

Es mīlu kleitas jo... man ļoti patīk pucēties! Man kleitu varbūt nav tik daudz, bet, ja tās ir, tad vērtīgas, ar kaut kādu rozīnīti.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

TRĪS KLEITAS. TRĪS STĀSTI UN NOSLĒPUMI

Kleita Nr.1: vismīļākā kleita

Autore - Odeta Bīrmane

Vecums - 11 gadi

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pienākot pie šīs melnās kleitas, kas bagātīgi rotāta ar asinssarkaniem ziediem, Kristīne to mīļi noglauda, un ne velti, jo stāstu iesāk ar vārdiem: “Šī kleita ir viena no man vismīļākajām, tāpēc arī laikam visbiežāk vilktā.

Es šo kleitu velku jau kopš savu dvīņu piedzimšanas – tie ir vismaz 11 gadi jau.

Domāju, puse Latvijas to ir redzējusi, jo esmu daudz tajā uzstājusies baznīcās programmā “Mazu brīdi pirms gaismiņas” kopā ar Jāni Lūsēnu un Ingu Pētersonu. Skatos, diedziņi jau paplūkāti, jo šis ir ļoti sen radīts Odetas Bīrmanes tērps. Viņa bieži ir manu tērpu autore.”

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kad jautājam, vai kleita slēpj arī kādu noslēpumu, Kristīne atbild apstiprinoši: “Jā, kleita ir ar mazu noslēpumu.

Izskatās, ka tā ir garā kleita, bet tā tomēr nav. Viltība slēpjas tajā, ka kleita sastāv no divām daļām. Apakšā ir garš bruncis, kuram augšpusē ir īsāka volānu kleitiņa. Līdz ar to man ir iespēja pēc koncerta ar skaistām kurpēm ierasties uz pieņemšanu īsā kleitā.

Manuprāt, ļoti veiksmīgs risinājums.” Kā ar mīlestību un apnikumu? “Kādu laiciņu biju nolikusi skapī, bet nu jau sākusies kleitas otrā dzīve. Kleita ir ērta, neburzās un no auduma, kurā vasarā nav karsti un ziemā nav auksti,” savu kleitas stāstu nobeidz Kristīne.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kleita nr. 2: pērļu kleita (operas izrāde “Nabuko”/1996.g.)

Autore - Kristīne Pasternaka

Vecums - 23 gadi

Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Operas vidē šo tērpu sauc par pērļu kleitu. Tas ir princeses Fenēnas tērps no Džuzepes Verdi operas “Nabuko” izrādes. Kristīnes Pasternakas radītais

tērps bija domāts izrādes pirmajam cēlienam, bet ir tik skaists, ka palika Fenēnai mugurā arī beidzamajā cēlienā. Tad es dziedu ļoti skaistu upurēšanās āriju,” stāstot par karalisko tērpu, atmiņās iegrimst Kristīne.

“Jā, tā bija maestro Gintera Rinkēviča, kas toreiz kļuva par mūsu galveno diriģentu, pirmā izrāde atjaunotajā operas Baltajā namā.”

Jāpiebilst, ka togad par LNO direktoru kļuva nesen aizsaulē aizgājušais Andrejs Žagars....

Kristīne Zadovska princeses Fenenas lomā izrādē “Nabuko” (1996. gads)
Kristīne Zadovska princeses Fenenas lomā izrādē “Nabuko” (1996. gads) Foto: Foto no LNOB arhīva

Lai gan tērpam ir jau 23 gadi, Kristīne ir lepna, ka joprojām to var uzvilkt: “Varu lepoties, ka joprojām tajā varu ielīst, jo priekšstati par operdziedātājiem ir dažādi. (Smejas.)

Bet šī kleita ir arī grūts tērps, jo tam ir gara aste un uz skatuves nebūt nav viegli pārvietoties.

Šis ir visvairāk vilktais tērps manā dziedātājas karjerā operā. Ja nu vienīgi Karmenas tērpu esmu vēl vairāk uzvilkusi.”

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Stāstot Kristīne ik pa laikam ieskandina pērles, no kurām darināts tērpa kronis:

“Kā es izdzirdu šo pērļu čaukstoņu, man jau pilnīgi nosvīst rokas, jo zināms, ka būs jādzied. Šo žvadzoņu es nespētu sajaukt ar ko citu nekad mūžā. Man var aizsiet acis un pajautāt, kas tas par troksni, – pateiktu: tas ir Fenēnas kronis.”

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kleita Nr.3: kāzu kleitas otrā dzīve

Autore - Kristīne Pasternaka

Vecums - 13 gadi

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Stāstot par trešo kleitu, Kristīne uzreiz jau atklāj tās noslēpumu, kas ir ļoti personisks un viņai sirdij tuvs: “Unikāls Kristīnes Pasternakas tērps. Noslēpums slēpjas tajā, ka šā tērpa apakšējā svārku daļā ir iešūta mana kāzu kleita.”

Jā, tā ir ziloņkaula krāsas kleita, kurā Kristīne apprecējās ar aktieri Andri Keišu.

“Stāvēja tā manā skapī vientuļa, man palika žēl, un es izdomāju, ka jādod tai otra iespēja. Šajā kleitā ir izmantots arī ļoti daudz drēbes, jo, kā zinām, volānus šūt – tas paņem ārkārtīgi daudz auduma."

Kleita, kurā arī ir daudz dziedāts uz operas skatuves. Kleita, kurai otrā dzīve nesa daudz, daudz komplimentu...

Foto: Jānis Škapars/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu