Indija aptur plastmasas atkritumu straumes no bagātajām rietumvalstīm (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Indija noteikusi pilnīgu aizliegumu plastmasas atkritumu importam no citām, galvenokārt attīstītajām valstīm, tādējādi sekojot Ķīnas piemēram, kas šādu aizliegumu ieviesa pagājušajā gadā. Šis solis nozīmē, ka rietumvalstis savus plastmasas atkritumus būs spiestas sūtīt utilizācijai vai glabāšanai uz citām valstīm, ziņo Lielbritānijas medijs “The Independent”. 

Indijas lēmums pārtraukt plastmasas atkritumu importu galvenokārt skaidrojams ar centieniem samazināt atšķirību starp atkritumu radīšanas un to pārstrādāšanas jaudām. 

Indijā tiek radīti 26 000 tonnu plastmasas atkritumu dienā. 

Plastmasas atkritumu importa aizliegums Indijā stājās spēkā 1.martā, teikts Indijas Vides ministrijas paziņojumā. 

Ar šādu soli Indija arī vēlas veicināt ilgtspējīgu valsts attīstību, tajā pašā laikā radot iespējami mazāko ietekmi uz apkārtējo vidi

Indija ir apņēmusies līdz 2022.gadam pilnībā izskaust vienreiz lietojamās plastmasas izmantošanu. 

Aizliegums attiecībā uz plastmasas atkritumu importu Indijā bija spēkā arī iepriekš, tomēr atsevišķās valsts daļās esošās īpašās ekonomiskās zonas varēja saņemt atļaujas importēt plastmasas atkritumus no citām valstīm, savukārt cita shēma ļāva uzņēmumiem pretendēt uz atkritumu importu kā resursu ieguvi. 

Viena no lielākajām šo shēmu izmantotājām un plastmasas atkritumu eksportētājām uz Indiju bija Lielbritānija. 

Līdz Ķīnas aizliegumam importēt plastmasas atkritumus, kas stājās spēkā 2018.gadā, Lielbritānija bija viena no lielākajām plastmasas atkritumu eksportētājām uz Ķīnu. 

Savukārt tagad strauji palielinās Lielbritānijas plastmasas atkritumu eksports uz Malaiziju, Vjetnamu un Taizemi. 

Šīs izmaiņas radījušas jaunas bažas par vairāku valstu ne pārāk labajiem rezultātiem piesārņojuma līmeņa ziņā. 

Tiek uzskatīts, ka lielākā daļa no plastmasas atkritumiem, kas šobrīd atrodas plastmasas okeānos, ir nākusi no attīstības valstīm, kurās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas efektivitātes ziņā krietni atpaliek no attīstītajām valstīm. 

Reaģējot uz Ķīnas noteikto aizliegumu plastmasas atkritumu importam, Lielbritānijas politiķi izteicās, ka valstij būtu vienreiz jābeidz sūtīt atkritumi uz ārvalstīm un jāsāk tie vairāk pārstrādāt pašu mājās. 

Tomēr toreiz Indija tika izvēlēta kā pagaidu un īstermiņa alternatīva Ķīnas maršrutam. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu