Dokumenti: Polijas komunisti par galveno ienaidnieku uzskatījuši Jāni Pāvilu II (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pāvests Jānis Pāvils II
Pāvests Jānis Pāvils II Foto: Reuters/ScanPix

 Polijas komunistiskais marionešu režīms par savu galveno ienaidnieku uzskatījis pāvestu Jāni Pāvilu II, liecina toreizējā Drošības dienesta (SB) IV nodaļas dokumenti, kurus Hūvera institūta arhīvā Stenfordā uzgājuši Polijas Radio un laikraksta "Rzeczpospolita" žurnālisti.

SB IV nodaļa savulaik izspiegoja opozīcijas pārstāvjus, tostarp žurnālistus, advokātus, mediķus un uzņēmumu darbiniekus.

Kā norādījis Polijas Radio trešās programmas direktors Viktors Svetliks, komunistiskais režīms par saviem galvenajiem ienaidniekiem atzinis Romas katoļu baznīcu un tās galvu. "1984.gadā komunistiskās varas drošības sistēma par toreizējās valsts iekārtas galveno ienaidnieku viennozīmīgi uzskatīja Jāni Pāvilu II," stāsta Svetliks.

SB viņa darbību kvalificējis kā "krusta karu pret Austrumiem". Komunistiskās slepenpolicijas dokumentos teikts, ka daļa katoļu baznīcas pārstāvju poļu izcelsmes pāvestā saskatījuši "cerību" uz pakāpenisku Polijas atbrīvošanos no padomju ietekmes, iegūstot toreizējai Somijai līdzīgas starp Austrumu un Rietumu blokiem esošas neitrālas valsts statusu.

Polijas komunistiskā režīma slepenie dienesti Vatikāna nolūku nosūtīt uz toreizējo PSRS īpaši apmācītus priesterus un misionārus vērtējuši kā centienus reliģiskas darbības aizsegā izveidot Baltkrievijā, Lietuvā, Ukrainā un Irkutskā prorietumnieciskas pretpadomju struktūras.

Šim nolūkam Vatikāns centies izmantot arī atbalstu poļu diasporai PSRS, konstatējuši SB analītiķi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu