Vai no HIV izārstēts trešais cilvēks vēsturē? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Īsi pēc tam, kad pasauli pāršalca ziņa, ka Lielbritānijā no HIV varētu būt izārstēts otrais cilvēks pasaules vēsturē, izskanējis paziņojums par kādu vīrieti Vācijā, kurš, pateicoties līdzīgai ārstēšanas metodei, arī atbrīvojies no biedējošās slimības.

Pirmdien, 4. martā, pētnieki paziņoja, ka kāds Lielbritānijas iedzīvotājs - dēvēts par “Londonas pacientu” - piedzīvojis HIV remisiju pēc tam, kad ārsti viņam pārstādījuši kaulu smadzenes. “Londonas pacients” ir tikai otrais zināmais pacients, kurš, pārtraucot lietot medikamentus, piedzīvojis ilgtermiņa HIV remisiju.

Savukārt otrdien, 5. martā, cita pētnieku grupa paziņoja, ka, iespējams, noticis trešais šāds gadījums, proti, no HIV izārstēts “Diseldorfas pacients”. Kā rakstīts preses relīzē, kas publicēta zinātniskajā žurnālā “IciStem”, arī šis vīrs HIV remisiju piedzīvojis pēc kaulu smadzeņu transplantācijas.

Tiesa, “Diseldorfas pacients” HIV medikamentus nelieto vēl tikai 3,5 mēnešus, kas nozīmē to, ka pagaidām ir pāragri teikt, ka pacients ir izdziedēts. Jau minēts, ka “Londonas pacients” medikamentus nelieto jau 18 mēnešus.

Abi pacienti kaulu smadzenes saņēma no donoriem, kuriem ir reta ģenētiska mutācija, kas ļauj tiem būt imūniem pret HIV. Īsumā, šī mutācija neļauj HIV iekļūt cilvēka šūnās un izraisīt infekciju.

Abu gadījumu detaļas tika prezentētas šonedēļ konferencē Sietlā.

Līdzīgi bija arī ar “Berlīnes pacientu” Timotiju Reju Braunu, kurš pēc inficēšanās ar HIV regulāri lietoja antiretrovīrusa medikamentus, līdz viņam diagnosticēja citu slimību – akūtu mieloīda leikēmiju. Pēc divām kaulu smadzeņu transplantācijām Brauns tika uzskatīts par klīniski dziedētu no HIV un par tādu tiek uzskatīts joprojām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu