Sievietes Latvijā pelna vidēji par 10% mazāk nekā vīrieši (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ilgtermiņā pētot darbinieku atalgojumu tendences, ir secinājis, ka vīrieši vidēji nopelna par 10% vairāk nekā sievietes līdzvērtīgā amatā. Šāds atalgojumu salīdzinājums ir balstīts uz identiskiem faktoriem – līdzvērtīga amata pozīcija, darba slodze, darbinieka pieredze, izglītība un prasmes, portāls TVNET uzzināja "CV-Online". 

“Paylab”, kas Latvijā darbojas kā “CV-Online” pārvaldītā algu informācijas datubāze Algas.lv, izpētījis atšķirības darbinieku atalgojumu tendencēs. 

Situācija Baltijas valstīs ir samērā līdzīga – Lietuvā par 11%, Latvijā par 10%, bet Igaunijā sievietes līdzvērtīgā pozīcijā saņem par 9% zemāku atalgojumu nekā vīrieši.

Analizējot kopējos datus par atalgojuma atšķirību, būtisks faktors ir profesijas izvēle un nozare.

“Sievietes joprojām biežāk izvēlas par labu darbam, kas spēj piedāvāt ģimenes un privātās dzīves balansu, kas attiecīgi var ietekmēt gan saņemto atalgojumu, gan arī karjeras iespējas. Taču jāatzīst, ka darba devēji arvien biežāk cenšas veicināt dažādību darbavietā, kā arī radīt atbilstošus apstākļus sievietēm, kas nodrošinātu līdzvērtīgas karjeras iespējas un motivāciju atgriezties darbā arī pēc iespējas ātrāk no bērna kopšanas atvaļinājuma,“ stāsta "CV-Online Latvia" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa.

Sieviešu nodarbinātība Eiropas Savienībā ir aptuveni 66,5%, kamēr Latvijā tā ir aptuveni 72%. Saskaņā ar Eurostat datiem, pēdējo desmit gadu laikā sieviešu nodarbinātība ES ir palielinājusies par 6%. 

Vismazākā atšķirība nodarbinātībā starp dzimumiem ir Lietuvā, kur tikai par 1% mazāk strādā sievietes, savukārt vislielākā atšķirība ir Maltā – par 24% darba tirgū mazāk tiek nodarbinātas sievietes nekā vīrieši. Latvijā dzimumu atšķirība darba tirgū ir 4%.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu