Zinātnieki atraduši tārpus, kas pēc amputācijas spēj ataudzēt jaunu galvu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Terra C. Hiebert

Starptautiska zinātnieku grupa atklājusi, ka vismaz četras jūras tārpu sugas ir attīstījušās tik tālu, ka pēc galvas amputācijas spēj tās vietā uzaudzēt jaunu galvu.

Amputētu ķermeņa daļu reģenerācija ir reta, tomēr dabā sastopama parādība. To spēj, piemēram, salamandras, dažas zirnekļu sugas, jūraszvaigznes, kā arī dažas jūras tārpu sugas. Līdz šim reģenerācijas spēja tika uzskatīta par antīku īpašību, ko dažas sugas spējušas nepazaudēt evolūcijas laikā.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the Royal Society B”, izrādījies, ka reģenerācijas spēju var ne vien zaudēt, bet arī iegūt evolūcijas ceļā. Proti, izpētot 35 jūras tārpu sugas, pētnieki noskaidroja, ka četras no tām relatīvi nesen ir ieguvušas spēju reģenerēt galvu ar visām smadzenēm.

“Tas nozīmē, ka, salīdzinot dažādas dzīvnieku grupas, mēs nevaram pieņemt, ka līdzības to spējā reģenerēties ir retas un liecina par senu radniecību. Mums jābūt daudz uzmanīgākiem nākotnē,” atklājumu komentēja viena no pētījuma autorēm Aleksandra Belija.

Visiem dzīvniekiem zināmā mērā piemīt reģenerācijas spēja. Pat cilvēki spēj ataudzēt bojāto ādu pāri brūcei. Tās dzīvnieku sugas, kas radušās ļoti sen, piemēram, sūkļi, hidroīdi un ktenoforas, bieži spēj no mazas amputētas to ķermeņa daļas izaugt par pilnvērtīgu indivīdu. Tomēr dzīvniekiem, evolūcijas ceļā kļūstot par komplicētākiem organismiem, šī spēja ir vai nu pavisam izzudusi vai nav tik dramatiska.

Reģeneratīvo spēju pētniecību zinātnieki līdz šim ir balstījuši uz dzīvnieku sugām, kas tās ir zaudējušas, jo šī spēja ir radusies pārāk tālā pagātnē, lai varētu uzskatāmi izpētīt tās cēloņus.

Jaunajā pētījumā ir prezentēta skaidrākā dokumentācija par to, kā dzīvnieki iegūst reģenerācijas spējas. Tas var arī labāk izskaidrot, kas vajadzīgs, lai evolūcijas ceļā izveidotos kāda īpašība.

Pētījumā zinātnieki 2012. un 2014. gadā savāca jūras tārpus no ASV, Argentīnas, Spānijas un Jaunzēlandes piekrastēm un veica reģenerācijas eksperimentus ar 22 tārpu sugām. Paralēli tam tika iegūta informācija par 13 citām jūras tārpu sugām, kas bija apkopota iepriekšējos pētījumos.

Visas tārpu sugas spēja pilnībā reģenerēties, tomēr tikai astoņas sugas spēja uzaudzēt jaunu galvu un atjaunot visu ķermeni no muguras daļas. Četri no šiem tārpiem tika atklāti jaunajā pētījumā, bet citi iepriekšējos pētījumos.

Pārsteigums zinātniekiem bija tas, ka šī spēja nav antīka, bet gan radusies relatīvi nesen evolūcijas ceļā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu