Igaunijas Centra partija noraida Reformu partijas piedāvājumu sākt koalīcijas sarunas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Igaunijas karogs. Ilustratīvs attēls
Igaunijas karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Igaunijas parlamenta vēlēšanās otro vietu ieguvusī Centra partija piektdien noraidījusi uzvarējušās Reformu partijas piedāvājumu sākt sarunas par valdošās koalīcijas veidošanu, skaidrojot to galvenokārt ar atšķirībām abu partiju nodokļu politikā.

Tādu lēmumu četras stundas ilgā sēdē pieņēmusi Centra partijas valde.

"Sarkanās līnijas, kas tika novilktas jau pirms sarunām, neļautu mums iestāties par saviem vēlētājiem," uzsvērts partijas valdes izplatītajā paziņojumā presei.

"Valdes viedoklis bija ļoti noteikts - mums šāds ultimatīvs saziņas stils nav pieņemams. Mēs nesaskatām iespēju sākt sarunas," žurnālistiem pēc sēdes paziņojis Centra partijas priekšsēdētājs, pašreizējais premjerministrs Jiri Ratass.

Pēc viņa teiktā, valdes locekļi un Centra partijas deputāti izteikuši dažādus viedokļus par to, kā rīkoties.

"Diskusijas bija ļoti nopietnas. Nav šaubu, ka visas parlamentā ievēlētās partijas grib pēc iespējas labāk pildīt saņemto mandātu, un to pirmām kārtām var darīt koalīcijā, taču šīs nedēļas laikā notikusī domu apmaiņa ar Reformu partijas līderiem un dažu tās biedru izteikumi raidījuši mums ļoti nelāgu signālu," paziņojis premjers.

Kā skaidrojis Centra partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānuss Karilaids, Reformu partijas ieplānotā nodokļu reforma neļautu Centra partijai pildīt solījumu par pensiju paaugstināšanu.

Pēc viņa sacītā, Reformu partija, izvirzot savus priekšlikumus, ieņēmusi tik nelokāmu nostāju, ka tas licis domāt, ka viņi "nav līdz galam patiesi un ka viņiem ir kaut kāds rezerves plāns".

Reformu partijas priekšsēdētāja Kaja Kallasa atzinusi, ka Centra partijas valdes lēmums viņai raisa neizpratni, jo "iespēja meklēt kopīgu nostāju izslēgta vēl pirms sarunu sākuma".

"Es uzaicināju Centra partijas vadītāju Jiri Ratasu sākt koalīcijas sarunas, patiesi ticēdama, ka mums ir iespēja izveidot valdību. Tas, ka vēl pirms sarunu sākuma tiek izslēgts vēlēšanās uzvarējušās partijas galvenais priekšvēlēšanu solījums, nozīmē, ka Centra partija neatzīst vēlēšanu rezultātus," viņa paziņojusi, norādot, ka Reformu partijas valde spriedīs par turpmāko rīcību.

Kā vēstīts, Reformu partija iepriekš paziņoja, ka saskata iespējas izveidot koalīciju vai nu ar partiju "Tēvzeme" un Sociāldemokrātisko partiju vai arī ar Centra partiju, bet trešdien izteica sarunu piedāvājumu Centra partijai.

Tikmēr partijas "Tēvzeme" priekšsēdētājs Helirs Valdors Sēders paudis viedokli, ka signāli, ko Reformu partija sūtījusi vēlēšanu naktī, raisījuši neuzticēšanos. Pēc viņa teiktā, "Tēvzeme" situāciju izvērtēs pirmdien paplašinātā valdes sēdē.

Kā uzskata Sēders, Reformu partija kā vēlēšanu uzvarētāja pēc Centra partijas atteikuma nonākusi grūtā situācijā, taču fakts, ka pirmajā nedēļā pēc vēlēšanām koalīcijas aprises vēl neiezīmējas, nav nekas ārkārtējs.

Vienlaikus viņš atzinis, ka ar atšķirībām pasaules uzskatā būs jārēķinās jebkurai iespējamajai koalīcijai jaunajā Rīgikogu sastāvā.

"Ja kāds šajā parlamenta sastāvā cer atrast komforta zonu - tādas nebūs," spriedis tēvzemiešu līderis. "Manuprāt, arī Reformu partijai skaidri jāapzinās, ka neatkarīgi no tā, vai viņi izveidotu koalīciju ar mums un sociāldemokrātiem vai [Konservatīvo tautas partiju] EKRE vai ar Centra partiju, pasaules uzskata atšķirības jebkurā gadījumā paliks."

Svētdien notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguvusi 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija - 19 vietas, nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija - 10 vietas.

Pašreizējo Ratasa valdību veido Centra partija, "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu