Lielbritānijā tiesa piespriež mātei 11 gadu cietumsodu par trīs gadus vecās meitas apgraizīšanu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Lielbritānija tiesa piespriedusi 11 gadus ilgu cietumsodu kādai mātei, kura savai trīs gadus vecajai meitai veikusi ģenitāliju apgraizīšanu, vēstī BBC.

37 gadus vecā ugandiešu izcelsmes sieviete ir pirmā persona, kura Lielbritānijā notiesāta par sieviešu ģenitāliju apgraizīšanu. Sieviete šo "procedūru" veikusi 2017. gadā.

Pasludinot spriedumu, tiesnese uzsvēra, ka sievietes pastrādātais ir "barbarisks noziegums", piebilstot, ka ģenitāliju apgraizīšana ir vardarbība pret bērnu.

Apsūdzētā māte tiesā taisnojās, ka 2017. gada augustā viņas meita "nejauši pakritusi un sagriezusies".

Pēc apgraizīšanas meitenīte nonākusi slimnīcā, kur ārsti par notikušo paziņojuši policijai.

Sieviešu apgraizīšana ir rituāla dažu vai visu sievietes ārējo dzimumorgānu likvidēšana. Parasti tas tiek veikts ar parastu asmeni vai skuvekli, ar vai bez anestēzijas. Tas visvairāk tiek praktizēts 27 Āfrikas valstīs, kā arī Jemenā un Kurdistānas reģionā Irākā, praktizēts mazākā mērā citur Āzijā un visā pasaulē starp diasporas pārstāvjiem.

Vecums, kādā tiek veikta apgraizīšana, svārstās no dažām dienām pēc dzimšanas līdz pubertātes vecumam. Pusē valstu, kam pieejama statistika, tas tiek izdarīts meitenēm vecumā līdz 5 gadiem.

Parasti apgraizīšanu veic sievietes. 29 valstīs dzimumorgāni ir izgriezti vairāk nekā 125 miljoniem sieviešu. Sieviešu dzimumorgānu apgraizīšana ir aizliegta vai ierobežota ar likumu vairākumā valstu, kur tā tiek praktizēta, tomēr likumi tiek slikti pildīti.

2012. gadā ANO Ģenerālā asambleja atzina sieviešu dzimumorgānu apgraizīšanu par cilvēktiesību pārkāpumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu