Mūžībā devies gleznotājs Jūlijs Lekūzis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jūlijs Lekūzis
Jūlijs Lekūzis Foto: publicitātes

2. martā 80 gadu vecumā citā saulē devies pazīstamais gleznotājs, ainavu un kluso dabu meistars Jūlijs Lekūzis (27.08.1938. - 2.03.2019.). 

Daba, kā atzina pats gleznotājs, ir pats pilnīgākais dieva veidojums, tāpēc to ne tikai dzīvē, bet arī uz audekla nedrīkst pārveidot.

Gleznotājs dzimis 1938. gadā Saldus apriņķa Ezeres pagastā jaunsaimnieka ģimenē. Mācījies Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Hidromeliorācijas fakultātē Jelgavā. 1962. gadā viņu kā „ideoloģiski nenobriedušu” studentu no LLA izslēdza, tomēr augstskolu J. Lekuzis pabeidza neklātienē 1964. gadā.

Jūlijs Lekūzis "Ziedi"
Jūlijs Lekūzis "Ziedi" Foto: publicitātes

Paralēli savam tiešajam darbam tika meklēta iespēja gleznot. Pēc ilgiem meklējumiem viņš 1968. gadā nonāca gleznotāja Alfeja Bromulta meistardarbnīcā - privātstudijā. Studijas un draudzīgas attiecības ar skolotāju viņam nepārtrūka līdz pat Bromulta nāvei 1991. gadā.

Bez gleznošanas pie Alfeja Bromulta J. Lekuzis apguva arī mākslas teoriju. Tikai pēc privātstudiju pabeigšanas J. Lekuzis bija nobriedis, lai varētu sākt patstāvīgas gleznotāja gaitas un nostātos blakus LMA beigušajiem. 

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu