Vēlēšanas Ziemeļkorejā: obligāts pienākums un jau iepriekš zināms rezultāts (49)

Foto: AFP/SCANPIX
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Ziemeļkorejā notika parlamenta jeb Augstākās tautas sapulces vēlēšanas - tās bija otrās pašreizējā valsts vadoņa Kima Čenuna valdīšanas laikā. Balsošana vēlēšanās Ziemeļkorejas pilsoņiem ir obligāta, bet par vēlēšanu iznākumu nekādu šaubu nav - būs ievēlēti visi izvirzītie kandidāti, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Augstākās tautas sapulces vēlēšanas Ziemeļkorejā notiek ik pa pieciem gadiem. 

Vēlētājiem nav iespējams izvēlēties, par ko balsot, jo katrā no 687 vēlēšanu apgabaliem kandidē tikai viens režīma iepriekš izraudzīts pretendents. 

Kā tas notiek? 

Vēlēšanu dienā visiem vismaz 17 gadus veciem Ziemeļkorejas pilsoņiem jādodas pildīt savs obligātais pienākums un jābalso. 

Ierašanās iecirknī jau no paša rīta ir uzskatāma par lojalitātes pazīmi, tāpēc vēlēšanu dienas rītā pie iecirkņiem veidojas garas rindas, norāda Dienvidkorejā bāzētais Ziemeļkorejas procesu analītiķis Fjodors Tertickis.

Foto: AFP / Scanpix

Kad pienāk vēlētāja kārta, viņš vai viņa saņem biļetenu, kurā norādīts tikai viena kandidāta vārds. Biļetenā nav jāveic nekādas atzīmes - tas pēc saņemšanas vienkārši jāiemet vēlēšanu urnā, kas novietota redzamā vietā. 

Foto: AFP/SCANPIX

Teorētiski pastāv iespēja izsvītrot vienīgo biļetenā norādīto kandidātu, tomēr šāda rīcība gandrīz droši nozīmēs tikšanos ar Ziemeļkorejas slepenpoliciju.

Pēc savas balss nodošanas vēlētājiem jāpiedalās kopīgos pasākumos ārpus iecirkņiem, tādējādi izrādot savu prieku par iespēju piedalīties vēlēšanās un atdot savu balsi par gudrajiem prātiem, kas pārvalda valsti. 

Kā norāda Ziemeļkorejas ziņas publicējošās tīmekļa vietnes “NK News” analītiķis Minjongs Lī, Ziemeļkorejas medijos vēlēšanas parasti tiek atspoguļotas kā svētku pasākums, kur svinēšana norisinās ārpus vēlēšanu iecirkņiem.

Foto: AFP/SCANPIX

Tā kā dalība vēlēšanās ir obligāta, vēlēšanas tiek izmantotas arī tautas skaitīšanai un lai mēģinātu izskaitļot tos pilsoņus, kuri varētu būt aizbēguši no valsts. 

Kāda vara ir parlamentam? 

Augstākā tautas sapulce tiek ievēlēta uz pieciem gadiem. Tā sanāk uz sēdi vien dažas reizes gadā, lai apstiprinātu Ziemeļkorejas līdera un valdošās partijas pieņemtos lēmumus, kas faktiski nozīmē, ka parlamentam nav nekādas varas. 

Fjodors Tertickis norāda, ka ārvalstu mediji mēdz ziņot, ka Ziemeļkorejas parlamentam ir neliela vara vai ietekme, tomēr tas nav pareizs uzskats - Augstākās tautas sapulcei realitātē nav pilnīgi nekādas varas. 

Parlaments tikai formāli apstiprina jau iepriekš režīma izstrādātus likumprojektus. 

Teorētiski parlaments var nobalsot par konstitūcijas labojumiem vai pat valsts galvas Kima Čenuna atstādināšanu, tomēr tas nav iespējams, jo visus kandidātus ir izraudzījies pats režīms. 

Pirmajā sēdē Augstākā tautas sapulce izvēlas mazu pārstāvju grupu, kas strādās tās vārdā, bet parlaments pilnā sastāvā pulcējas tikai retos gadījumos - vienu vai divas reizes gadā.  

Cik partiju ir Ziemeļkorejā? 

Plaši izplatīts ir pieņēmums, ka Ziemeļkorejā ir tikai viena - valdošā Ziemeļkorejas Strādnieku partija. 

Tomēr patiesībā Ziemeļkorejā darbojas vēl divas partijas - Ziemeļkorejas Sociāldemokrātu partija un Debesu ceļa jauno draugu partija. 

Realitātē gan starp šīm partijām nav lielu atšķirību un tās visas kopā veido Korejas Apvienošanas demokrātisko fronti.

Foto: AFP / Scanpix

Rezultāti

Lai arī par vēlēšanu iznākumu nav nekādu šaubu, oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti dažu dienu laikā. 

Vispirms tiks publiskots vēlētāju aktivitātes rādītājs, kas, kā Ziemeļkorejā ierasts, būs gandrīz 100%. 

Piemēram, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 2014.gada vēlēšanās piedalījās 99,97% balsstiesīgo. 

Tāpat sagaidāms, ka atbalsts visiem kandidātiem visos vēlēšanu apgabalos būs 100% apmērā.

Foto: AFP/SCANPIX
Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu