Skolēnu brīvlaika ceļvedis: ekskursijas, animācijas filmiņas, darbnīcas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Šonedēļ sācies skolēnu brīvlaiks - tāpēc radies arī jautājums, kā nodarbināt skolasbērnu. Padalāmies ar pāris idejām, kas varētu noderēt. 

Uz ekskursijām aicina Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Trešdien, 13. martā, plkst. 12.00 ekskursija “Rīdzene – upe zem ielām” noritēs gan muzeja ekspozīcijā, gan Vecrīgas ielās. Ekskursijas dalībnieki uzzinās, kur atradās senā Rīgas osta un kāpēc Rīdzenes upe laika gaitā tika aizbērta, kā arī apskatīs seno “Rīgas kuģi” un senlietas, kas atrastas arheoloģiskajos izrakumos aizbērtās Rīdzenes upes gultnē, kā arī izskatīs versijas par Rīgas vārda izcelsmi. Ekskursija turpinājumā, dodoties pastaigā pa Vecrīgu, tiks izstaigātas ielas un laukumi, kur kādreiz tecējusi senā Rīdzene. 

Ceturtdien, 14. martā, plkst. 12.00 ekskursijas - nodarbības ”No liellaivas līdz tvaikonim”, kuru vadīs muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis, dalībnieki iepazīs seno nodarbošanos – kuģniecību, uzzinot kā gadsimtu gaitā mainījušies, attīstījušies kuģošanas maršruti no un uz Baltija jūras ostu - Rīgu, kā arī kuģu veidi, jūrnieku darba instrumenti, nepieciešamās zināšanas, profesijas tradīcijas. 

Foto: Edijs Pālens/LETA

Piektdien, 15. martā, plkst. 12.00 ekskursija “Meklēsim dzīvnieku tēlus Rīgas Doma Krustejā!”. Senu gadsimtu stāstus glabājošajās Rīgas Doma krustejas velvēs ekskursiju vadīs muzeja pedagogs, vēsturnieks Mārtiņš Kazainis. Būs iespēja uzzināt daudz interesanta par Rīgas Doma Krustejas vēsturi un arhitektūru, kā arī iepazīt tajā apskatāmos unikālos eksponātus – lielgabalus, pieminekļus, senas pilsētas dzīves detaļas, kā arī iesaistīties spēlē - uzdevumā – meklēt un pamanīt dzīvnieku atveidojumus krustejas priekšmetos un arhitektūras detaļās.

Skolēnu brīvlaika ekskursiju dalībniekiem - draudzīgā apmeklējuma maksa – EUR 2.00. 

Dzelzceļa muzejā skolēnu brīvlaikā notiks aizraujošas radošās nodarbības

No 12. līdz 15. martam - skolēnu pavasara brīvlaikā - Dzelzceļa muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku aicina skolēnus uz aizraujošām radošajām darbnīcām saistībā ar dzelzceļu, grafiku un tekstu. Aktivitātes plānotas gan Dzelzceļa muzejā Rīgā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, gan arī Dzelzceļa muzeja Jelgavas ekspozīcijā. Radošās nodarbības paredzētas no 7 gadu vecuma. Var pieteikties uz visām programmas aktivitātēm kopā vai arī izvēlēties atsevišķas nodarbības. Pieteikšanās aizpildot formu.

Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Pavadi radošu un aktīvu brīvlaiku Ventspilī

Skolēniem no 1. līdz 12. klasei, pavasara brīvlaikā, apmeklējot Ventspils Ūdens piedzīvojumu parku, slidotavu un Piedzīvojumu parku/Lemberga hūti būs īpašas atlaides! Piedzīvojumu parkā skolēnu brīvlaikā ar iepriekšēju pieteikšanos ikvienam būs iespēja spēlēt peintbolu. Ceturtdien, 14. martā, no plkst. 11, Ventspils Jaunrades namā notiks mākslinieciska darbošanās ar ziediem "Plaukstas lieluma pavasaris”, kad ikviens varēs diedzēt sēklas, uzzināt, kā stādīt un kopt stādījumus. Būs mākslas un rokdarbu darbnīcas, kurās taps papīra ziedi, matu rotas, ziedu piespraudes, ziedu gleznas u.c. pavasarīgas ziedu darbošanās.  Savukārt 16. martā vairāk aktivitāšu tieši zēniem: koka inerces automodeļu mači (aicinām ņemt līdzi savu mājturības stundās pagatavoto auto modeli), LEGO robotikas un tehniskās modelēšanas darbnīca, radioelektronika, galda hokeja turnīrs un iespēja veikt sava velosipēda pirmo tehnisko apkopi. Pārējiem interesentiem iespēja piedalīties fitnesa nodarbībās un darboties mīksto rotaļlietu gatavošanā. Ventspils Amatu mājā skolēniem iepriekš piesakoties grupās ir iespēja piedalīties dažādās darbnīcās, piemēram, māla amuleta apgleznošanas, papīra liešanas, akmeņu apgleznošanas, auduma apdrukas un iededzināšana kokā darbnīcās.

Animācijas darbnīca skolēnu brīvdienās

Mēs katrs esam redzējuši animācijas filmas, bet vai zinām kā tās top? Vai vēlies pats izmēģināt savus spēkus filmiņas veidošanā? Skolēnu pavasara brīvlaikā – 14.martā plkst. 11:00 – Alūksnes Bānīša stacijā (Jāņkalna iela 52, Alūksne) – notiks animācijas darbnīca. Dalībniekus sagaida lieliska un izglītojoša izklaide, kuras laikā veidosim savu animācijas filmu jeb multenīti, kā to mēdzam dēvēt tautā. Lai gan animācijas filmu uzņemšana ir darbietilpīgs process, tomēr pieredzējuša pasniedzēja vadībā ir iespējams uzņemt animētas ainiņas neilgā laikā un tūlīt arī tās apskatīt. Tas ir interesanti, pamācoši un jautri! Darbnīcu vadīs animācijas studijas DEBESSmANNA vadītāja, animatore un animācijas skolotāja Ilze Ruska. Nodarbības – darbnīcas mērķauditorija ir 1.-6. klases skolēni. Darbnīcas norises ilgums – 3 stundas, kurās notiks gan iepazīšanās ar animācijas veidošanas principiem, praktisks darbs pie animācijas izveides un mulitimediālās ekspozīcijas “Alūksnes Bānīšu stacija” iepazīšana, spēles un jautri uzdevumi.

Foto: visitaluksne.lv

Dalība darbnīcā jāpiesaka pa tālruni 25669604 līdz š.g. 11.martam plkst. 17:00

Dabas muzejā notiks skolēnu pavasara brīvlaika nodarbību cikls

Latvijas Dabas muzejā no šodienas līdz 15.martam norisināsies skolēnu pavasara brīvlaika nodarbību cikls "Rīta cēliens muzejā".  Pasākumu ciklā otrās līdz ceturtās klases skolēni varēs iepazīt Latvijas dabu caur muzeja ekspozīciju, doties nelielos izbraucienos, kā arī darboties dažādās radošās aktivitātēs. Katru dienu muzeja speciālisti pievērsīs dalībnieku uzmanību kādai citai tēmai - iepazīstinās ar meža un ūdens iemītniekiem, stāstīs par dzīvniekiem, kas uzbarojas tikai naktī u.c. Nedēļas laikā plānota arī viesošanās Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, kā arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Nodarbības katru dienu norisināsies no plkst.9 līdz 15.

Foto: Zane Bitere/LETA

Izrāde "Emīls un Berlīnes zēni"

Ēriha Kestnera "Emīls un Berlīnes zēni" ir brīnišķīga iespēja atgriezties pasaulē, kurā joprojām viss ir iespējams. Pasaulē, kurā pieaugušajiem nemaz nav droši uzticēt visus noslēpumus. Pasaulē, kurā nepazīst nekādus "stāvokļus sabiedrībā" un citas pieaugušo muļķības. Pasaulē, kurā valda citi, nerakstīti likumi. Likumi, kuru pamatā ir īsta draudzība, godīgums, uzticēšanās un drosme, bet nav vietas ļaunprātīgai viltībai, nodevībai, vājumam un ļaunumam. Izrādes radošā komanda radījusi mūsdienīgu, muzikālu izrādi dzīvā komiksa stilā, kurā gan maziem, gan lieliem skatītājiem būs iespēja dzīvot līdzi slavenā zēna Emīla Tišbeina dēkām lielpilsētā. Cenšoties atgūt nozagto naudu, mazais ceļotājs Berlīnē iepazīstas ar Gustavu un viņa draugiem. Kā tieši viņi satikās un kas notika ar svešo vīru katliņcepurē - visai neierastā manierē varēsiet uzzināt noskatoties izrādi. (Leļļu teātris, 14.03., 18:30)

Izrāde "Planēta Nr. 85"

Kāds puisis iemanto brīnumainu iespēju ceļot laikā. Šajā ceļojumā viņš satiek savus vecākus un vecvecākus. Satiek savu pagātni un savus senčus – lai atrastu ceļu atpakaļ pats pie sevis un savas būtības. Un saprastu, cik brīnišķīga un vērtīga patiesībā ir viņa dzīve. Bet pagātnē Krišjāni gaida ne tikai viņa vecāki un vecvecāki. Tur ir arī pavisam dīvaini un nepazīstami, bet ļoti mīļi un draudzīgi multeņu tēli – piemēram, kaķis Indriķis un jocīgais Čeburaška. Nemaz nerunājot par pavisam savādu onkuli, ko sauc Leonīds Brežņevs un kurš nepavisam nav draudīgs, bet apjucis un nomaldījies. Krišjānim būs jāpalīdz viņiem visiem, saviem vecākiem un pašam sev – lai viņš pats nākotnē vispār varētu piedzimt. Šis ir stāsts bērniem un viņu vecākiem. (Dailes teātris, 13. marts, 18:00)

Šobrīd Latvijas kinoteātros

Lego filma 2

Pagājuši pieci gadi, kopš Lego pilsētā viss bija brīnišķīgi, un tagad tur pienākuši grūti laiki. Iebrucēji no kosmosa - Lego duplo - sagrauj visu ātrāk, nekā Lego cilvēciņi spēj atjaunot. Cīņa pret iebrucējiem aizvedīs Emetu, Lūsiju, Betmenu un viņu draugus uz tālām, neizpētītām pasaulēm un savādām galaktikām. Tā prasīs lielu drosmi, izdomu un būvmeistara spējas, atklājot, cik viņi patiesībā ir īpaši.

Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi

Jēkabs dzīvo Rīgas centrā, viņam patīk sapņot un viņš tic, ka sapņi piepildās. Pēkšņi tētis paziņo, ka Jēkabam vesela nedēļa būs jāpavada pie radiem pilsētas nomalē. Maskačkas svešādā vide, pašpārliecinātā māsīca Mimmi, tēvocis – pirāts un suns, kas miedz ar aci, ir tikai sākums neparastiem piedzīvojumiem. Izrādās, uzņēmējs Rausis plāno pārvērst romantisko priekšpilsētu bezpersoniskos debesskrāpjos. Bērni un suņi ir gatavi to glābt. Vai izdosies? 

Kā pieradināt pūķi 3

Hikaps ir kļuvis par galveno Berkā, un kopā ar Astrīdu un citiem ciemā ir izveidojis pūķiem ļoti draudzīgu vidi. Negaidīti pie apvāršņa parādās spožā Gaismas Fūrija, pilnībā apburot Nezobu un uzvēdījot pūķa dzīvē jaunas, romantiskas vēsmas. Taču turpat aiz stūra visam vinkingu ciemam uzglūn jauns ienaidnieks. Hikapam un Nezobam būs jādodas tāltālā ceļā, lai visiem pūķiem uzmeklētu jaunu un drošu mājvietu. Tā ir vieta, par kuru klīst leģendas, un to mēdz dēvēt par slēpto pasauli. Viņi ir gatavi doties līdz pat zemes malai, lai aizsargātu visu, kas viņiem dārgs.

Ralfs izposta internetu

Ir pagājuši seši gadi - Ralfs un Vanelope Zefīra ir pametuši datorspēļu lauciņu un devušies iekarot bezgalīgos interneta plašumus. Viņus abus gaida jauni piedzīvojumi, taču galvenais pārbaudījums ir sagatavots Ralfam, kuram internets un visas ar to saistītās lietas ir pilnīgs jaunums.

Vilks aitas ādā 2: Cūku būšana

Ciematā, kur draudzīgi plecu pie pleca dzīvo vilki un aitas, pēkšņi ierodas divi negaidīti viesi – polārlapsa un sīka aitiņa. Nevienam pat sapņos nerādījās, ka šis apciemojums varētu nest līdzi nāves briesmas, kuras pārvarēt būs iespējams tikai visiem kopā. Jo tikai kopā ir iespējams atrisināt nopietnas ķibeles un paveikt lielas lietas – vienotībā ir spēks!

Vecā dārza noslēpums

Pie pensionāra Armanda, kurš dzīvo vecā mājā ar lielu, aizlaistu dārzu ierodas jaunais uzņēmējs Kārlis, kurš vēlas nopirkt māju, taču Armands tam nepiekrīt. Armanda dārzs ir lieliska vieta, kur spēlēties bērnu četrotnei par spīti tam, ka Armands regulāri cenšas bērnus padzīt no dārza. Viss izmainās bērnu un Armanda starpā, kad bērni uzzina, ka Kārlis ar saviem padotiem vēlas pārņemt dārzu ar negodīgām metodēm, lai tajā uzceltu veikalu, un sāk Armandu aizstāvēt. Izrādās, ka iecere par veikala būvi ir tikai Kārļa viltīgs gājiens, jo viņš zina, ka dārzs slēpj sevī daudz lielāku noslēpumu. Lomās: Agris Māsēns, Lauris Subatnieks, Roze Baumane, Niks Rapšs, Emīlija Jakubāne, Emīls Pohorželskis, Imants Strads, Armands Berģis, Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga.

LOTE UN PAZUDUŠIE PŪĶI

Kārlis Jenots un Viktors Vīķis ir divi zinātnieki, kuri ieradušies Izgudrotāju ciemā. Viņi ir nolēmuši piedalīties sacensībās, kuru dalībniekiem jāsavāc pēc iespējas vairāk tautasdziesmu. Abu vislielākais sapnis ir ierakstīt, kā dzied mītiskais ugunsspļāvējs pūķis. Par to padzirdējušas, Lote un viņas mazā māsiņa Rozīte nolemj palīdzēt zinātniekiem un piedzīvojumi var sākties!

MAZĀ ZIEMEĻBRIEŽA AILO LIELAIS CEĻOJUMS

"Mazā ziemeļbrieža Ailo lielais ceļojums" vēsta par maza ziemeļbrieža izdzīvošanu. Vājš un trausls stājas pretī grūtībām jau pirmajā dzīves gadā. Patiess stāsts par mazā ziemeļbrieža izdzīvošanu Lapzemes iespaidīgajā dabā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu