Pētnieki: mūsdienu alus varētu būt cēlies no vīna

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpics

Rauga veids “Saccharomyces cerevisiae” cilvēkiem ir pazīstams jau kopš antīkajiem laikiem. Tā dažādie celmi tika un tiek lietoti, lai darinātu dažādu veidu alu un vīnu. Tomēr to celmu izcelsme, kas tiek izmantoti alus darināšanā, līdz šim ir bijusi neskaidra.

Lai nonāktu pie patiesības, zinātnieku komanda izpētīja šos alus rauga celmus. Rezultātā atklājās, ka tie patiesībā ir nošķīrušies no dažādu celmu mikstūras, kas reiz izmantoti, lai darinātu Eiropas vīnogu vīnus un Āzijas rīsu vīnus.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS Biology”, izvirzīta hipotēze, ka kādā vēstures posmā starp fermentācijas tehnoloģijām Austrumos un Rietumos norisinājās apmaiņa, kas noveda pie modernā alus rauga rašanās.

Pašlaik pastāv aptuveni 1500 rauga veidu. Tas ir vienšūnas organisms, kas vairojas pumpurojoties un ar sporām; cukuru saturošās vielās tas izraisa rūgšanu. Dabā raugs ir plaši sastopams un, iespējams, ir viens no vissenākajiem “pieradinātajiem” organismiem, neskatoties uz to, ka senie cilvēki nezināja, kas ir mikroorganismi.

Parasti, kad zinātnieki vēlas izpētīt kāda organisma vēsturiskās saknes, viņi veic DNS analīzi. Tomēr šis gadījums nav tik vienkāršs, jo antīkie fermentētie brūvējumi un mikrobi, kas izmantoti, lai radītu šos brūvējumus, laika gaitā ir zuduši. Turklāt mūsdienu alus raugam nepastāv antīka populācija, no kuras tas varētu būr nošķīries vēlāk.

Tāpēc, lai noskaidrotu modernā alus rauga izcelsmi, zinātnieki ņēma vērā ļoti nozīmīgu faktu, proti, ka daudziem rauga veidiem ir divi hromosomu komplekti, kuros glabājas informācija.

“Līdzīgi kā lāgera tipa alus rauga celmam un kulinārijā lietotā rauga celmam, arī eila raugam ir divi hromosomu komplekti. Tas nozīmē, ka mūsu rokās, iespējams, ir senākais rauga relikts,” rakstīts pētījumā.

Pētījumā zinātnieki salīdzināja alus rauga genomus, kas izmantoti dažādās pasaules vietās.

“Mēs atklājām, ka eila, kulinārijas un lāgera alus rauga “Saccharomyces cerevisiae” izcelsme ir meklējama Eiropas vīnu rauga celmu un Āzijas rīsu vīna celmu mikstūrā. Tas nozīmē, ka antīkie rauga celmi izplatījās, pateicoties jaunām dzērienu brūvēšanas tehnoloģijām,” secināts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu