Talibu līderis Afganistānā gadiem ilgi dzīvojis līdzās ASV bāzei (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Afganistānas talibu kustības dibinātājs mulla Omars, par kura atrašanu Vašingtona bija izsludinājusi 10 miljonu dolāru lielu atlīdzību, vairākus gadus Afganistānā dzīvojis netālu no ASV armijas bāzes, savā jaunākajā grāmatā apgalvo Nīderlandes žurnāliste Bete Dama.

ASV un Afganistānas līderi uzskatīja, ka talibu kustības dibinātājs no Afganistānas aizbēdzis un nomiris Pakistānā, tomēr jaunajā grāmatā apgalvots, ka viņš dzīvojis piecu kilometru attālumā no ASV bāzes Zabulas provincē, kur arī nomiris 2013.gadā.

Mulla Omars dzīvojis noslēgtu dzīvi un nav ticies pat ar saviem tuviniekiem, grāmatā "Op zoek naar de vijand" (nosaukums angļu valodā "Searching for an Enemy", latviešu valodā - "Meklējot ienaidnieku"), kas nule iznākusi holandiešu valodā, raksta Dama.

Grāmatu Dama rakstījusi piecus gadus un intervējusi arī Omara miesassargu Džabaru Omari, kas Omaru slēpis un sargājis pēc talibu režīma krišanas.

Autore vairākus gadus strādājusi kā žurnāliste Afganistānā un sarakstījusi arī grāmatu par bijušo Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai.

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un talibu režīma krišanas ASV izsludināja 10 miljonu dolāru atlīdzību par Omara atrašanu.

2013.gadā viņš saslimis, bet atteicies no medicīniskās palīdzības vai doties ārstēties uz Pakistānu un vēlāk Zabulā nomiris, raksta Dama.

Afganistānas valdība grāmatā izklāstīto versiju apstrīd.

"Mēs kategoriski noraidām šos murgainos apgalvojumus un uzskatām, ka tie ir centieni radīt un izveidot šo identitāti talibiem un viņu ārvalstu atbalstītājiem," tviterī norādīja Afganistānas prezident biroja preses sekretārs Harūns Čahansuri. "Mums ir pietiekami pierādījumi, kas liecina, ka viņš dzīvoja un nomira Pakistānā. Punkts."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu