Marsa satelīts apstiprina: Sarkanās planētas iekšienē reiz bija ūdens (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Gadu desmitiem zinātnieki ir cenušies noskaidrot, vai uz Marsa kādreiz ir bijis ūdens. Tagad, pateicoties virknei robotizētu ekspedīciju uz Marsu, mēs varam droši teikt: jā, uz Marsa virsmas reiz eksistēja šī dzīvībai nozīmīgā viela.

Tomēr visi pierādījumi par ūdens eksistenci uz Marsa bija iegūti no tā virsmas, jo iegūt paraugus no planētas iekšienes ir ļoti grūti. Tomēr Eiropas kosmosa aģentūras Marsa satelīts beidzot kliedēja šaubas, atrodot pirmos pierādījumus par ūdens eksistenci Marsa dzīlēs.

Atklāt ūdens pēdas izdevās ar “Mars Express” satelītu, kas apriņķo planētu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS; Diagram adapted from F. Salese et al. (2019)

Ar satelīta palīdzību astronomi izpētīja divus Marsa krāterus, kas atrodas zem Marsa “jūras” līmeņa. Katrā krāterī zinātnieki atrada pierādījumus par ezeru ekstistenci pirms daudziem gadiem. Atklājums liecina, ka reiz Marsa dzīlēs bija bagātīgi pazemes ūdens krājumi, kas mēdza ietecēt šajos krāteros.

Laika gaitā pazemes ūdeņu daudzums uz Marsa samazinājās un nespēja vairs piepildīt krāterus. Mūsdienās šie krāteri ir sausi, tomēr ūdens pēdas saglabājas erodētajā krāteru virsmā. Tieši to arī ar satelīta palīdzību novēroja astronomi.

Turklāt nav izslēgts, ka kaut kur Marsa dzīlēs joprojām atrodas ūdens. Šis atklājums ir ļoti svarīgs cilvēka potenciālajai izkāpšanai uz Marsa virsmas tuvākajā nākotnē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu