Ziemeļkorejas hakeri izvērš kiberuzbrukumus visā pasaulē (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas hakeru grupējums aktīvi īsteno kiberkuzbrukumus uzņēmumiem un svarīgai infrastruktūrai visā pasaulē, teikts ASV kiberdrošības risinājumu uzņēmuma “McAfee” ziņojumā.

“McAfee” kiberdrošības eksperti atklājusi, ka Ziemeļkorejas hakeri ir mēģinājuši iefiltrēties gandrīz 80 uzņēmumos, kas darbojas tādās sistēmiski svarīgās nozarēs ka finanses, telekomunikācijas, enerģētika un aizsardzības industrija, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Hakeri vēršas arī pret dažādām valsts institūcijām un objektiem.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejas hakeru uzbrukumi turpinājušies arī nesen notikušā Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna un ASV prezidenta Donalda Trampa samita laikā Vjetnamā.

Pēdējie Ziemeļkorejas hakeru uzbrukumi galvenokārt bijuši vērsti pret Vāciju, Turciju, Lielbritāniju un ASV, teikts “McAfee” ziņojumā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā bāzējas viens no viens no vadošajiem hakeru grupējumiem pasaulē, kas darbojas Ziemeļkorejas režīma uzdevumā un interesēs.

Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna režīma pārstāvji gan līdz šim noraidījuši visas apsūdzības kiberuzbrukumu veikšanā.

“McAffee” pārstāvji uzsver, ka ziņojuma sagatavošanā uzņēmums ir sadarbojies ar kādu valsts iestādi, neatklājot nedz iestādes, nedz valsts nosaukumu.

Uzņēmuma pārstāvji ieguvuši vairākus jaunus digitālus pierādījumus tam, ka ar Ziemeļkoreju varētu būt saistīts bēdīgi slavenais hakeru grupējums “Lazarus”.

Uzņēmuma kiberdrošības speciālisti pauda viedokli, ka cīņā pret hakeru grupējumiem svarīgi ir meklēt gan digitālās pēdas, gan vākt tradicionālos pierādījumus. Ar pirmo var palīdzēt arī kiberdrošības eksperti, bet otrais vairāk ir valstu tiesībsargājošo institūciju kompetencē.

Ziemeļkorejas kiberuzbrukumi pēdējo gadu laikā ir kļuvuši par nozīmīgu kiberdraudu visā pasaulē.

Citas valstis kiberuzbrukumus vai tamlīdzīgas operācijas galvenokārt īsteno izlūkošanas nolūkā, Ziemeļkorejas galvenais mērķis ir finansiāla labuma gūšana, norāda ASV Tieslietu departamenta nacionālās drošības eksperts Džons Demerss.

Lielākā daļa Ziemeļkorejas hakeru aktivitāšu kibertelpā ir uzbrukumi bankām un uzņēmumiem, ar mērķi nozagt naudu, piebilda eksperts.

ASV amatpersonas šomēnes paziņoja, ka Ziemeļkorejas pēdējā laika arvien aktīvākie kiberuzbrukumi finanšu institūcijām uzskatāmi par izmisuma soli iegūt naudu, ar ko atbalstīt starptautisko sankciju novājināto ekonomiku.

Tam piekrīt arī Demerss.

“Viņiem [Ziemeļkorejai] vienkārši ir nepieciešama nauda,” viņš uzsver.

Ziemeļkoreja iepriekš vainota izspiedējvīrusa "WannaCry" izplatīšanā. Šis vīruss pagājušajā gadā uz brīdi izraisīja haosu daudzviet pasaulē.

Eksperti arī uzskata, ka Ziemeļkoreja gatavo līdzīgas operācijas arī pret kriptovalūtām, ņemot vērā, ka ASV noteiktās sankcijas ir apgrūtinājušas Ziemeļkorejai piekļuvi ASV dolāram.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu