Bijušais Kongo Demokrātiskās Republikas viceprezidents pieprasa 68 miljonu eiro kompensāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Žans Pjērs Bemba
Žans Pjērs Bemba Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) viceprezidents Žans Pjērs Bemba, kurš pagājušajā gadā tika attaisnots kara noziegumos, pieprasījis 68 miljonu eiro lielu kompensāciju no Starptautiskās krimināltiesas (SKT), pirmdien paziņojis viņa advokāts.

Advokāti apgalvo, ka Bembas īpašumiem, tostarp septiņām lidmašīnām un trim villām Portugālē, tiesa vienkārši ļāvusi sapūt, kamēr viņš desmit gadus pavadīja aiz restēm Hāgā.

SKT pagājušā gada jūnijā attaisnoja Bembu apsūdzībās slepkavībās, izvarošanās un laupīšanās, ko viņa privātā armija pastrādāja Centrālāfrikas Republikā (CĀR) 2002. un 2003. gadā.

Taču tiesa paturēja spēkā notiesājošo spriedumu par liecinieku piekukuļošanu.

"Nevainīgs cilvēks zaudēja desmit gadus no savas dzīves. Mērķis ir novērst daļu no kaitējuma, kas nodarīts šim cilvēkam un viņa ģimenei," teikts Bembas advokātu vēstulē SKT.

Pēc attaisnošanas Bemba atgriezās Kongo DR, bet viņam tika liegts kandidēt vēlēšanās, jo viņš ir notiesāts par korupciju.

Bembas advokāts norādīja, ka pieprasītā kompensācija ir mazāk kā puse no SKT gada budžeta, un paziņoja, ka Bemba ir gatavs ziedot no šīs summas 22 miljonus eiro reparācijām CĀR iedzīvotājiem.

"Desmit gadus Bembas kunga īpašumi, kas cita starpā ietver septiņas lidmašīnas, trīs villas Portugālē un trīs zemes gabalus Kongo un divas laivas, tika vienkārši atstāti sapūšanai," uzsvēra advokāts.

Hāgā bāzētā SKT, kas darbību sāka 2002.gadā, ir paredzēta tikai tādu lietu iztiesāšanai, kuras nevar vai nevēlas iztiesāt valstu tiesas.

SKT izmeklē tādus noziegumus kā genocīds, noziegumi pret cilvēci un kara noziegumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu