Sudraba komanda ar zelta stūmējiem

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas bobslejisti Arvis Vilkaste (pirmais no kreisās), Matīss Miknis, Jānis Strenga un Oskars Ķibermanis
Latvijas bobslejisti Arvis Vilkaste (pirmais no kreisās), Matīss Miknis, Jānis Strenga un Oskars Ķibermanis Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Latvijas bobsleja pilota Oskara Ķibermaņa vadītā četrinieku ekipāža ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Jāni Strengu un Matīsu Mikni pagājušajā nedēļas nogalē Vistleras trasē Kanādā izcīnīja sudraba medaļas pasaules čempionātā, turklāt pirmajā braucienā tika labots trases rekords un otrajā braucienā starta ieskrējiena rekords. Diviem no šiem Latvijas bobslejistiem karjerā šī ir pirmā godalga pasaules čempionātā, bet diviem jau trešā!

Ķibermanim karjeras lielākais sasniegums

Kopš valsts neatkarības atgūšanas Ķibermanis kļuvis par trešo Latvijas bobsleja pilotu, kuram izdevies izcīnīt medaļu pasaules čempionātā.

Pasaules čempionātā četrinieku sacensībās 2009. gadā bronzu izcīnīja Jānis Miņins, bet Oskars Melbārdis kā stūrmanis ticis pie divām godalgām četriniekos - 2015. gadā bronza un 2016. gadā zelts. 

Melbārdis izcīnīja arī sudrabu 2015. gada pasaules čempionātā divnieku ekipāžu sacensībās kopā ar Daumantu Dreiškenu.

Divnieku sacensībās Latvijas bobsleja piloti izcīnījuši medaļas pasaules čempionātos arī Padomju Savienības laikā - 1985. gadā Zintis Ekmanis un 1989. gadā Jānis Ķipurs. Abi ieguva bronzu.

Pašlaik 25 gadus vecais Ķibermanis aizvadīja stabilu sezonu, izcīnot sudrabu arī 2019. gada Eiropas čempionātā četrinieku ekipāžām kopā ar Mikni, Vilkasti un Strengu. 

Vēl divas sudraba godalgas Ķibermanis šosezon ieguva Pasaules kausa kopvērtējumā, izcīnot 2. vietu gan divnieku, gan četrinieku ieskaitē.

Miknis līdzās Ķibermaņa panākumiem

Līdzīgi kā viens no visu laiku labākajiem Latvijas bobsleja stūmējiem Daumants Dreiškens, arī Miknis sportista karjerā valsts mērogā spēlējis basketbolu labā līmenī.

Pašlaik 26 gadus vecais Miknis savulaik Liepājā pārstāvēja Latvijas Basketbola līgas komandas gan 1., gan 2. divīzijā.

Miknis šosezon bija Ķibermaņa vadošais stūmējs divnieku sacensībās. Abi šosezon uz goda pjedestāla kāpa četros Pasaules kausa posmos - divreiz otrie un divreiz trešie. Tikai vienā posmā Mikni aizstāja Dāvis Spriņģis.

Pasaules kausā arī četriniekos, kur stūmēju sastāvs dažkārt mainījās ar Helvija Lūša pievienošanos, katru reizi uz goda pjedestāla Miknis bija līdzās Ķibermanim - četrreiz otrie un vienreiz trešie.

Miknis iestūma Ķibermaņa vadītās kamanas arī 2017. gada Eiropas čempionātā, kad izdevās izcīnīt bronzu, kas līdz šai sezonai viņiem abiem bija lielākais panākums bobslejā.

Vilkaste un Strenga - medaļnieki gan ar lielo Oskaru, gan ar mazo Oskaru

Bobsleja piloti bieži uzsver, ka panākumos liels nopelns ir arī stūmējiem. To apliecina Vilkaste un Strenga, kuri šosezon "iesēdās astē" tā sauktajam mazajam Oskaram, kamēr lielais Oskars (Melbārdis) atlabst no traumas.

Tiesa, vēl pirms pasaules čempionāta Melbārdis intervijā TVNET sacīja, ka viņš nejauks ārā šā brīža komandu, kas visu sezonu startējusi ar panākumiem un gada svarīgākajos mačos arī izcīnījusi sudrabu.

Vilkaste un Strenga kopā ar Dreiškenu iestūma Melbārža pilotētās kamanas 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs, kur Latvijai izdevās iegūt zeltu pēc Krievijas bobslejistu diskvalifikācijas.

Tāpat viņi abi kopā ar Dreiškenu un Melbārdi izcīnīja zeltu 2015. gada Eiropas čempionātā un 2016. gada pasaules čempionātā.

Melbārdis, Dreiškens, Vilkaste un Strenga savā CV ierakstījuši trīs spožākās zelta medaļas - olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos.

Četriniekos labāk nekā divniekos

Pasaules čempionātos kopš valsts neatkarības atgūšanas Latvijas bobslejisti četriniekos izcīnījuši 4 medaļas un divniekos 1 godalgu.

Padomju Savienības laikā jau iepriekš minētie Latvijas bobsleja piloti Ekmanis un Ķipurs katrs izcīnīja pa medaļai divniekos, kas PSRS ir vienīgās godalgas pasaules čempionātā bobslejā.

Arī Eiropas čempionātā kopš valsts neatkarības atgūšanas Latvijas bobslejistiem četriniekos veicies labāk - izcīnītas 7 medaļas, kamēr divniekos 2 godalgas.

Citādi laiki bija Padomju Savienības sistēmā, kur Latvijas bobsleja piloti Ekmanis, Ķipurs un Māris Poikāns izcīnīja vairākas medaļas Eiropas čempionātā divniekos.

Latvijas bobslejistu medaļas pasaules čempionātos (kopš neatkarības atgūšanas)

Divnieku sacensības:

  • 2015. gads Vinterberga (Vācija) - pilots Oskars Melbārdis un stūmējs Daumants Dreiškens (sudrabs)

Četrinieku sacensības:

  • 2009. gads Leikplesida (ASV) - pilots Jānis Miņins, stūmēji Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens un Intars Dambis (bronza)
  • 2015. gads Vinterberga (Vācija) - pilots Oskars Melbārdis, stūmēji Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga (bronza)
  • 2016. gads Īglsa (Austrija) - pilots Oskars Melbārdis, stūmēji Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga (zelts)
  • 2019. gads Vistlera (Kanāda) - pilots Oskars Ķibermanis, stūmēji Arvis Vilkaste, Jānis Strenga un Matīss Miknis (sudrabs)

Latvijas bobslejistu medaļas Eiropas čempionātos (kopš neatkarības atgūšanas)

Divnieku sacensības:

  • 2015. gads Laplaņa (Francija) - pilots Oskars Melbārdis un stūmējs Daumants Dreiškens (sudrabs)
  • 2017. gads Vinterberga (Vācija) - pilots Oskars Ķibermanis un stūmējs Matīss Miknis (bronza)

Četrinieku sacensības

  • 2000. gads Kortīna d'Ampeco (Itālija) - pilots Sandis Prūsis, stūmēji Matīss Zacmanis, Jānis Ozols un Mārcis Rullis (sudrabs)
  • 2003. gads Vinterberga (Vācija) - pilots Sandis Prūsis, stūmēji Jānis Silarājs, Mārcis Rullis un Jānis Ozols (zelts)
  • 2008. gads Čezāna (Itālija) - pilots Jānis Miņins, stūmēji Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens un Intars Dambis (zelts)
  • 2015. gads Laplaņa (Francija) - pilots Oskars Melbārdis, stūmēji Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga (zelts)
  • 2016. gads Sanktmorica (Šveice) - pilots Oskars Melbārdis, stūmēji Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga (bronza)
  • 2018. gads Īgsla (Austrija) - pilots Oskars Melbārdis, stūmēji Daumants Dreiškens, Helvijs Lūsis un Jānis Strenga (bronza)
  • 2019. gads Kēnigszē (Vācija) - pilots Oskars Ķibermanis, stūmēji Arvis Vilkaste, Jānis Strenga un Matīss Miknis (sudrabs)

*Paredzēts, ka Latvijas bobslejisti no 2019. gada pasaules čempionāta Vitlerā (Kanāda) dzimtenē ieradīsies otrdien, 12. martā, plkst. 22.10 ar avioreisu no Amsterdamas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu