Latvijas "PNB banku" turpmāk uzraudzīs Eiropas Centrālā banka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
PNB banka
PNB banka Foto: Zane Bitere

Eiropas Centrālā banka (ECB), ņemot vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšlikumu, ir pieņēmusi lēmumu pārņemt tiešajā uzraudzībā Latvijas komercbanku AS "PNB banka" (iepriekš "Norvik banka"), aģentūru LETA informēja FKTK.

Turpmāk Eiropas Banku savienības Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) ietvaros ECB tiešajā uzraudzībā būs trīs Latvijas komercbankas. ECB, pārņemot "PNB banku" tiešajā uzraudzībā, ir klasificējusi šo banku kā nozīmīgu.

ECB lēmums pieņemts, sekojot FKTK pieprasījumam, kurš savukārt saistīts ar starptautiskās tiesvedības procesu pret Latvijas valsti.

"ECB uzklausīja mūsu argumentus "PNB bankas" uzraudzības pārejai un pieņēma lēmumu, ka šāda darba organizācija turpmāk būtu optimāla, ņemot vērā to fonu, kāds ir saistībā ar starptautiskās tiesvedības procesu, kurā iesaistīta Latvijas valsts un šī Latvijas komercbanka. Tiešajā ECB uzraudzībā bankai tiks nodrošināta nepieciešamā apjoma uzraudzība atbilstoši aktuālajai situācijai, sekojot VUM vienotajam standartam, turklāt bez liekiem pārpratumiem un iespējamiem pārmetumiem mūsu valstij un FKTK. Šis ir tikai darba organizācijas jautājums, kas tagad ir atrisināts. Mēs esam cieši integrēti Eiropas struktūrās, un šis ir vēl viens piemērs tam, ka sadarbība un atbalsts sarežģītās situācijās, atrodot jaunus risinājumus aktuāliem uzdevumiem, sniedz vēl lielāku drošību un veicina stabilitāti un vienotu sektora attīstību Eiropas finanšu sistēmā," norādīja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

ECB var pārņemt kādas dalībvalsts mazāk nozīmīgas bankas uzraudzību, lai nodrošinātu augstāko uzraudzības standartu konsekventu piemērošanu. Eiropas Banku savienības normatīvais ietvars paredz banku uzraudzībā nodrošināt tādu pieeju, kas atbilst bankas lielumam, biznesa modeļa komplicētībai un riska faktoriem.

Kopš 2014.gada Latvija ir Eiropas Banku savienības Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) dalībvalsts, un trīs Latvijas nozīmīgākās bankas kopš tā laika tiek uzraudzītas šī vienotā eirozonas valstu mehānisma ietvaros. ECB VUM mērķis ir nodrošināt Eiropas Banku savienības stabilitāti un drošību, vienmērīgu attīstību un veicināt tā dalībvalstu banku sistēmu ciešāku integrāciju. ECB un FKTK darbinieki pastāvīgi līdzdarbojas kopējās uzraudzības komandās, kas ir nozīmīgo banku ikdienas uzraudzības pamats.

Šobrīd ECB sadarbībā ar FKTK uzrauga AS "Swedbank", AS "SEB banka" un tagad arī "PNB banku". VUM ietvarā tiek uzraudzītas visu eirozonas valstu nozīmīgākās bankas. Eiropas Banku savienības VUM šobrīd apvieno 19 eirozonas valstu nacionālo banku uzraugus, pārējās Eiropas Savienības valstis, kas nav eirozonā, var brīvprātīgi pievienoties šim mehānismam.

"PNB banka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 5,099 miljonu eiro apmērā, kas ir 8,6 reizes mazāk nekā 2017.gadā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats. Vienlaikus bankas grupa strādājusi ar zaudējumiem 18,403 miljonu eiro apmērā, kas ir par 49,2% mazāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt "PNB bankas" aktīvi 2018.gada 31.decembrī bija 576,787 miljonu eiro apmērā, kas ir par 26,9% jeb 212,306 miljoniem eiro mazāk nekā 2017.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 789,093 miljonu eiro apmērā. "PNB bankas" noguldījumu portfelis pagājušā gada beigās veidoja 478,3 miljonus eiro, bet kredītportfeļa apmērs bija 165,8 miljoni eiro.

"PNB bankas" kapitāla un rezervju apmērs pagājušā gada beigās bija 49,139 miljoni eiro, kas ir par 19,3% mazāk nekā 2017.gada beigās. Vadības ziņojumā arī teikts, ka "PNB bankas" kapitāla pietiekamības rādītājs pērn ceturtajā ceturksnī bija 13,36%, savukārt likviditātes rādītājs bija 64,61%.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gadā "PNB banka" strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 43,914 miljonu eiro apmētā, bet bankas grupas zaudējumi bija 36,243 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "PNB banka" 2018.gada septembra beigās bija septītā lielākā banka Latvijā. Bankas akciju kontrolpaketes īpašnieks ir Grigorijs Guseļņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu