Latvijas-Krievijas robežu sargāšanai iepirkti no “Depo” detaļām paštaisīti sensori (29)

Notiek izmeklēšana par krāpšanos
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Pēc Krimas aneksijas austrumu robežas nostiprināšanai no valsts budžeta tika piešķirti vairāki desmiti miljonu eiro, taču robežas aprīkošanā ar dažādām klātbūtnes uztveršanas ierīcēm pieļauti nopietni likuma pārkāpumi, vēstī TV3 ziņas.

Iekšējās drošības birojs ir ierosinājis vairākus kriminālprocesus par robežsardzes amatpersonu nelikumīgām darbībām publiskajos iepirkumos, kas saistīti ar videonovērošanas un sensoru iegādi Austrumu robežas vajadzībām.

Pērn šajā sakarā aizturētas divas augstas robežsardzes amatpersonas un vairāki uzņēmēji, kas tiek turēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, negodīgu konkurenci, ja tas radījis valstij būtisku kaitējumu, kā arī par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā.

Kā atzīst Iekšējā drošības biroja vadītājs Valters Mūrnieks, iepirkumu summas mērāmas vairākos desmitos miljonu eiro un nodarītais kaitējums valstij, lai gan vēl tiks precizēts, ir vismaz 100 000 eiro. 

Pārkāpumi saistīti ar iepirkumiem, kas veikti no 2016. līdz 2018. gadam. Robežsardzes Galvenās pārvaldes amatpersonām – pārvaldes un nodaļas vadītājiem – piemērots ar apcietinājumu nesaistīts drošības līdzeklis, kas liedz pildīt amata pienākumus, kas saistīti ar iepirkumu organizēšanu.

Izmeklēšanas pamatvirziens saistīts ar miljonu vērtiem iepirkumiem, kuros uzvarēja uzņēmumu apvienība no informācijas un drošības tehnoloģiju nozarē pazīstamiem uzņēmumiem: “BELAM-RĪGA”, “DATI Group” un “BST".

"Sākotnēji izmeklēšanā ir noskaidrots, ka daļa iekārtu ir viltotas vai pašizgatavotas, kompilējot dažādas detaļas no dažādam ierīcēm, beigās mākslīgi sadārdzinot šo ierīču cenu simtiem reižu," skaidro Mūrnieks. 

Sašutumu par notiekošo robežsardzē neslēpj Saeimas atbildīgas komisijas deputāti, kuriem tika attēli ar robežas vajadzībām iegādāto aprīkojumu.

Saeimas iekšlietu komisijas loceklis, deputāts Juris Rancāns TV3 ziņām norādīja, ka nekvalitatīvie sensori ir pašizgatavoti un dažas no detaļām iegādātas lielveikalā "Depo". 

Deputāts Edvīns Šnore norāda: "Šeit ir runa par aprīkojumu, kas uzstādīts uz valsts robežas un nestrādā. Tā ir kliedzoša situācija."

Pamatojoties uz saņemto informāciju, Valsts robežsardzē tika veikta dienesta izmeklēšana tikai par vienu nelielu epizodi saistībā ar uzņēmumu “R1 Security”, kuram nu ir piemērots līgumsods. Disciplināri gan neviens sodīts netika, jo iestājies noilgums.

Visticamāk, tieši šā skandālā dēļ robežsardzē nesen notika vadības maiņa. Tiesa gan, saskaņā ar oficiālo versiju ilggadējais Valsts robežsardzes vadītājs Normunds Garbars ir devies izdienas pensijā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu